«Κάποιοι έπαιξαν με τις εισφορές μας και αυτό μας πονάει πολύ», δήλωσε σχετικά ο κ. Δασκαλόπουλος μετά το πέρας της ομιλίας του στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ενώ σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών υποστήριξε ότι «οι ευθύνες δεν αναζητώνται στα πρόσωπα αλλά στη λήψη μέτρων».
Νωρίτερα, στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΕΒ αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται σε οικονομικό πεδίο ( βελτίωσης υποδομών και δημοσιονομικής εικόνας, σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, μείωση της ανεργίας, ελεγχόμενος πληθωρισμός, πιο δυναμικό το Χρηματιστήριο ενώ αυξάνεται η εισροή ξένων κεφαλαίων) ωστόσο πρόσθεσε ότι οι δείκτες που περιγράφουν την πορεία μας δεν αφήνουν περιθώριαεφησυχασμού.
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο η Ελλάδα προσπαθεί να τρέξει με «βαρίδια» στα πόδια καθώς :
* Ένα κράτος - Λεβιάθαν που στο ιστορικό παρελθόν αποτέλεσε πράγματι τον κύριο μοχλότης ανάπτυξης, αλλά που σήμερα, δεν διαθέτει ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε την έμπνευση, ούτε τον δυναμισμό για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.Αντίθετα, διατηρεί την οικονομία σ ένα θανάσιμο εναγκαλισμό που αποτελεί την κύρια τροχοπέδη της αναγκαίας αλλαγής.
* Μία αστική τάξη, μεταπρατικού χαρακτήρα, το παρελθόν της οποίας βαραίνει στη σημερινή ανεπάρκεια αποταμιευτικών πόρων, που θα μπορούσαν να στηρίξουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτεί η πραγματική σύγκλιση με την Ε.Ε. των 25 μελών.
* Μία επιχειρηματική τάξη που, πρόσφατα, μόλις άρχισε να επιδεικνύει έμπρακτα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συμπεριφορά καλού εταιρικού πολίτη.Δεν έχει, έτσι, προλάβει να πείσει την κοινωνία για τις προθέσεις της, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην παραγωγή πλούτου, για την ικανότητά της να συμπληρώσει τις πιο έκδηλες ελλείψεις του κοινωνικού κράτους.
* Μία υπερτροφία των κομματικών μηχανισμών στο σύνολο της κοινωνίας, έτσι ώστε η κάθε σχεδόν εκδήλωση, η κάθε πρωτοβουλία, η κάθε καινοτομία να υπόκειται σ αυτούς και να κρίνεται απ αυτούς.
* Μία πολυεπίπεδη διάχυση των φαινομένων της διαφθοράς, που δεν γνωρίζει κομματικά ή κοινωνικά όρια και που τείνει, εδώ και χρόνια, να αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας.Αυτό έχει ως συνέπεια να υπονομεύονται βασικές ηθικές αρχές της εξουσίας και των κοινωνικών σχέσεων και έμμεσα να ωθείται ο κάθε πολίτης στο κυνήγι του πρόσκαιρου, ακόμα και άνομου, πλουτισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr