Στο κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ημερομηνία 20 Ιουνίου αναλύονται οι στόχοι της 4ης αξιολόγησης και τα μέτρα που πρέπει να πάρει, τα οποία βασίζονται σε ρυθμό ανάπτυξης 1,9% το 2018 (έναντι 2% ρυθμού που προβλέπει η κυβέρνηση).
«Η προσωπική διαφορά, αν είναι αρνητική (σε περίπτωση που η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη της τρέχουσας) θα μειωθεί μέχρι του σημείου η κύρια σύνταξη, μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα, να μειώνεται κατά 18%. Οι εναπομείνασες αρνητικές προσωπικές διαφορές θα περιορισθούν, σύμφωνα με το άρθρο 14 του νόμου 4387», αναφέρει χαρακτηριστικά το τεχνικό μνημόνιο.
Δεδομένου ότι οι αρνητικές προσωπικές διαφορές, με βάση όσα ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2017, θα μειωθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι του σημείου που οι νυν καταβαλλόμενες συντάξεις να μη μειώνονται πάνω από 18%, οι διατάξεις περί συμψηφισμού αρνητικών προσωπικών διαφορών -εκάστοτε αναπροσαρμογών- θα ισχύσουν, όπως ρητά αναφέρεται στο τεχνικό Μνημόνιο, στο εναπομείναν κομμάτι των προσωπικών διαφορών.
Επιπλέον, αφήνει ανοιχτό να υπάρξει μια εμπροσθοβαρή μείωση αφορολογήτου, το 2019, αν το κρίνει το ΔΝΤ και αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Αναφέρει επίσης ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν διασφαλισθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Παράλληλα, στο τεχνικό μνημόνιο αναφέρονται οι λεπτομέρειες για την κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά την Υγεία, καταγράφει τη νέα συγκράτηση των δαπανών Υγείας, την επέκταση του clawback έως το 2022 καθώς και νέα πρόσθετα μέτρα για την κεντρική διαχείριση των προμηθειών και τη συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης. Καταγράφει επίσης αναλυτικούς στόχους για τις επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού έως το τέλος του 2018 και των ελέγχων.
Περιγράφεται επίσης ένα προς ένα τα βήματα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, την μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, τις παρεμβάσεις στο νόμο Κατσέλη αλλά και τη χρονική επέκταση του ΤΧΣ έως το τέλος του 2022. Μάλιστα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αναφέρεται η δέσμευση των ελληνικών αρχών να παρέχουν μηνιαία στοιχεία για την πορεία διενέργειάς τους ανά την ελληνική επικράτεια.
Στο τεχνικό μνημόνιο αναφέρονται οι αναλυτικές δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταχύτερης αδειοδότησης, τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα κλειστά επαγγέλματα, στο Κτηματολόγιο, στην αγορά ενέργειας και την εξυγίανση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ έως και το 2022. Αλλά και χρονοδιάγραμμα για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για τις τοποθετήσεις γενικών και ειδικών γραμματέων μέχρι το τέλος του 2018.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr