Ο ESM δεν είχε διάθεση να δημιουργήσει αναστάτωση και παρότι τα ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν με το σταγονόμετρο αποφάσισε να εκταμιεύσει την υποδόση του 1 δισ. ευρώ που ήταν άμεση συνδεδεμένη με αυτά. Αμέσως μετά λοιπόν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η Ελλάδα πήρε την υποδόση ως… δώρο, έχοντας πάντως υποχρέωση να διαθέσει ολόκληρο το ποσό στο να μειώσει τα φέσια της προς ιδιώτες.
Μαξιλάρι, εποπτεία, χρέος
Παράλληλα, η παρουσία των Κλάους Ρέγκλινγκ, Βάλντις Ντομπρόβσκις και Ντέκλαν Κοστέλο στην Ελλάδα έβγαλε ειδήσεις σχετικά με το πλαίσιο της συμφωνίας – εξόδου που θα έχουμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αρχικά, τέθηκε το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, που όπως είπε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι φυσιολογικό να υπάρχει, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκ μέρους της Κομισιόν έγινε πιο συγκεκριμένος και είπε πως η Ελλάδα θα περνάει από έλεγχο κάθε τρεις μήνες, τουλάχιστον για δύο ή τρία χρόνια μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα. Πρόκειται για την «ενισχυμένη» εποπτεία, την οποία έχει παραδεχθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Κοστέλο απλώς πρόσθεσε πως τον πρώτο χρόνο, η επιτήρηση θα είναι κάπως πιο αυστηρή, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους ξεκαθαρίζει επίσης το τοπίο, με το ΔΝΤ να μην παίρνει την ελάφρυνση που θέλει και την Κομισιόν, διά στόματος Ντομπρόσβκις να προαναγγέλλει «εμπροσθοβαρή μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει με αξιοπιστία στις αγορές».
Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσαν πως το «δίχτυ» ασφαλείας που θα έχει η Ελλάδα τον πρώτο χρόνο της εξόδου της από το πρόγραμμα θα είναι ένα «μαξιλάρι», το οποίο προσδιορίζεται στα 20 δισ. ευρώ. Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως αυτά τα χρήματα επαρκούν για τουλάχιστον 15 μήνες.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αλλά θα συνυπογράψει τη συμφωνία του Eurogroup. Θα παραμείνει «παρατηρητής» και «ελεγκτής» της Ελλάδας και ασφαλώς θα επιχειρήσει να δώσει σήμα στις αγορές πως παρότι δεν βάζει χρήματα, η χώρα μας είναι σε ικανοποιητική κατάσταση και αξίζει να την εμπιστευθούν.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr