Βέβαια η εν λόγω ρύθμιση είναι γνωστή ήδη από την ίδρυση του φορέα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ενώ αν πάει κανείς πιο πίσω στο παρελθόν όλη η ιστορία των μνημονίων και των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τον επίσημο τομέα συνδέεται με νομικές δεσμεύσεις με αγγλικό δίκαιο αλλά και με την πώληση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι όλες οι δανειακές συμβάσεις δεν είναι σε ελληνικό δίκαιο, δηλαδή δεν αλλάζουν με νόμο που ψηφίζεται στην Βουλή, αλλά υπόκεινται σε αποφάσεις άλλων δικαιοδοτικών οντοτήτων ενώ και η το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην καταστατική του αρχή την πώληση της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του χρέους αποκλειστικά.
Τώρα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι μέσω του Υπερταμείου θα περνούν στο εξής στον ESM τα κέρδη από τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας που έχει στην κατοχή του, καθώς θα συνυπογραφεί τώρα σύμβαση με τον ESM και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ
Επιπλέον αν το ελληνικό Δημόσιο δεν καταφέρει να αποπληρώσει κάποια δόση από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που υπέγραψε με το τρίτο μνημόνιο, τότε οι δανειστές θα μπορούν να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση των ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 25 δις ευρώ.
Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ήδη έχουν προκαλέσιε και πάλι τα ανακλαστικά των βουλευτών ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο λίγα μπορούν να κάνουν λόγω του ότι στο DNA της συμφωνίας με τους δανειστές είναι η εν λόγω ρύθμιση.
Τι θα ψηφιστεί
Αναλυτικά, η Βουλή, με την ψήφο της στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, καθορίζει ότι η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» (το «Υπερταμείο») αμετάκλητα και άνευ όρων συμμετέχει, ως συμβαλλόμενο μέρος, στη δανειακή σύμβαση ESM και Ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι:
Το 50% των κερδών της, από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα πηγαίνουν για την αποπληρωμή των δανείων του 3ου Μνημονίου.
Παρέχει στον ESM υποθήκες και ενέχυρα ύψους 25 δισ. για τα δάνεια που έχει χορηγήσει στο Δημόσιο.
Συνομολογεί ότι εάν οποιαδήποτε εγγύηση που εγγυάται καθίσταται μη εκτελεστή, άκυρη ή παράνομη, αποζημιώνει τον ΕΜΣ (δηλαδή, ακόμη και για εγγυήσεις που καθίστανται άκυρες, θα πρέπει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης να αποζημιώνεται)
Τα συνολικά καταβλητέα ποσά, βάσει αυτής της εγγύησης, δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25.000.000.000 ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr