Με απλά λόγια, δεν μπορεί να παρεκκλίνει των πολιτικών που εφαρμόζει βάσει Μνημονίου, καθώς όπως είπε "η πορεία στις αγορές μετά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι εύθραυστη". Δεν υπάρχει περιθώριο συνεπώς να μην περικοπούν οι συντάξεις, όπως υποστηρίζουν πολλοί υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων στις χώρες της περιφέρειας λόγω της κρίσης στην Ιταλία "δεν βοηθάει την Ελλάδα" καθώς πέρα από το κράτος επηρεάζει και τις επιχειρήσεις και τις τραπέζες στην προσπάθειά τους να δανειστούν.
Ο αξιωματούχος της Κομισιόν συνέστησε παράλληλα ιδιαίτερη προσοχή στη μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, είτε τα αγαπάμε είτε όχι, τα προγράμματα προσαρμογής έχουν μια δομή. Υπάρχει το μνημόνιο, υπάρχουν οι τακτικές αξιολογήσεις. Με λίγα λόγια, τα προγράμματα παρέχουν οργάνωση της οικονομικής πολιτικής.
Σε άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Κοστέλο, υπήρξε επιτάχυνση της ανάπτυξης η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός της εξόδου από το πρόγραμμα. "Προσοχή να μην υπάρξει παρερμηνεία της αναπτυξιακής δυναμικής. Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα".
Για το χρέος
Ειδική αναφορά έκανε και για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσής του.
"Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο εμπροσθοβαρών μέτρων για το χρέος, ώστε η Ελλάδα να έχει έναν καθαρό διάδρομο για τα επόμενα 10-15 χρόνια", είπε.
Εκτίμησε επίσης ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία τόσο για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και για το πακέτο μέτρων του χρέους και της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος - Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr