Για το ελληνικό χρέος ο κ. Φέσσας εκτίμησε ότι θα υπάρξει "κάποια αναδιάρθρωση ώστε να καταστεί βιώσιμο", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι και μετά το πρόγραμμα θα παραμείνει η "αυξημένη εποπτεία" και η "αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων" με κάποια "μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές πολιτικές".
"Συνεπώς, 8 χρόνια μετά, κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι γλυτώσαμε τη συντριβή και βελτιωθήκαμε σε αρκετούς τομείς. Με τεράστιο όμως κόστος, θυσίες, καθυστερήσεις και νέα προβλήματα", σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν και στη μεταμνημονιακή εποχή, υπογραμμίζοντας ότι "η συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές".
"Ο κύκλος της αποεπένδυσης πρέπει να κλείσει. Να προσεγγίσουμε σε 4-5 χρόνια τους μέσους όρους της Ευρωζώνης. Δηλαδή να γίνονται νέες επενδύσεις περίπου στο 20% του ΑΕΠ, ή 45 δισ. ευρώ ετησίως, από τα 22,5 δισ. του 2017", ανέφερε.
Όπως σημείωσε απαραίτητη προϋπόθεση για την προέλκυση επενδύσεων, "είναι μία μεταρρυθμιστική υπέρβαση. Τόσο σε επίπεδο στόχων και χρόνων, όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας.
Δηλαδή, ένα συνολικό πρόγραμμα που να καλύπτει οριζόντιες και κλαδικές μεταρρυθμίσεις. Με συγκεκριμένους στόχους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς υλοποίησης, υπό την άμεση εποπτεία και καθοδήγηση του πρωθυπουργού."
Μεταρρυθμίσεις και στόχοι
Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε τη σημασία οι μεταρρυθμίσεις "να μην μένουν στα χαρτιά" και οι στόχοι πολιτικής "να υποστηρίζονται από τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για την επίτευξή", ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα:
- Θέλουμε να εξαλείψουμε την φοροδιαφυγή;
Πρέπει όλες οι συναλλαγές να είναι ηλεκτρονικές και να περιορισθεί δραστικά η κυκλοφορία των μετρητών.
- Θέλουμε να αναπτύξουμε μία οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας;
Πρέπει να θεσπίσουμε ειδικά φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουμε καινοτόμες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους.
- Θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία;
Πρέπει να εφαρμόσουμε "νομοθετική γκιλοτίνα", δηλαδή κάθε νέα ρύθμιση που εισάγεται, να καταργεί, ή να απλοποιεί υφιστάμενες.
"Τέτοιες ριζοσπαστικές προσεγγίσεις θέλουμε να καθοδηγούν το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ελλάδας", τόνισε.
Να απελευθερωθεί επιτέλους η τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη "για επένδυση στην παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα", τονίζοντας ότι η "συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" και "το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος" δημιουργούν "σοβαρό κίνδυνο να εγκλωβιστούμε στην κατηγορία των χωρών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών."
"Ως Έλληνες εργοδότες, διεκδικούμε μερίδιο ευθύνης και συναπόφασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό", ανέφερε ο κ. Φέσσας και πρόσθεσε: "Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται, να καινοτομούν, να επιχειρούν, να τολμούν.
Έχουμε ουσιαστικές προτάσεις για τη διασύνδεση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις.
Αλλά ως πρώτο μεγάλο βήμα, ας απελευθερώσουμε επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση".
Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΒ
Ο κ. Φέσσας ανέφερε ακόμα ότι ο ΣΕΒ σχεδιάζει τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες:
- Η πρώτη πρωτοβουλία, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, φορείς και φυσικά με τα μέλη μας για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου αυτού.
- Η δεύτερη πρωτοβουλία, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα Start-up Greece. Για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
- Η τρίτη πρωτοβουλία, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, για θέματα ανάπτυξης της εργασίας, διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, για την ανταποδοτικότητα της εργασίας, αξιολογούμε τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr