Κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Παρασκευή είπε πως η Ελλάδα έχει διορία μέχρι τις 17 Ιουνίου να εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα, ώστε στο EuroWorking Group, πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου να είναι όλα έτοιμα για συμφωνία.
Παράλληλα, επισήμανε πως οι θεσμοί θα δομήσουν τις επόμενες ημέρες και μια έκθεση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), έτσι ώστε να αποτελέσει τη βάση ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα.
Στόχος είναι στις 21 Ιουνίου να έχει ετοιμαστεί και ένα "αξιόπιστο" πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να συνδέεται με την ενεργοποίηση ή όχι του προγράμματος του ΔΝΤ.
Ο αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, ώστε τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου, που έχουν θεσπιστεί για το 2020, να μην μεταφερθούν στο 2019.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο αξιωματούχος εκτίμησε πως η Ελλάδα θα πιάσει τον στόχο του 3,5% τόσο το 2018-2019 όσο και τα επόμενα έτη. Πρόβλημα παραμένει κατά τον ίδιο η μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, τονίζοντας πως υπάρχει ένα δισ. ακόμα από τα κονδύλια της τρίτης αξιολόγησς, που δεν έχει αποδεσμευθεί. Οι θεσμοί αναμένουν να καλύψει η Ελλάδα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλιώς τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στο ταμείο του ESM.
"Μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει πρόγραμμα, αλλά δεν θα έχει και λευκή επιταγή", σχολίασε ο αξιωματούχος για τη μεταμνημονιακή εποχή, καθιστώντας έτσι σαφές πως η χώρα μας θα βρίσκεται σε επιτήρηση.
Για τα εργασιακά είπε πως γίνονται πολλές συζητήσεις και παραδέχθηκε πως οι θεσμοί εξετάζουν το ενδέχομενο επιστροφής των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με προιπόθεση όμως πως το νέο σύστημα δεν θα εγκλωβίζει την οικονομία μόνο σε αυξήσεις μισθών.
Τέλος, για τον κατώτατο μισθό, ο αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr