Μετά το πέρας της Κυβερνητικής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Α. Παπαληγούρας δήλωσε ότι ο πτωχευτικός κώδικας, εκσυγχρονίζεται εκ βάθρων στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Γίνεται μια προσπάθεια, ανέφερε ο υπουργός, να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στο μη δολίως πτωχεύσαντα και επιχειρείται όχι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οργάνωσης διάλυσης, δηλαδή του θανάτου μίας επιχείρησης, αλλά η προοπτική να κρατηθεί στη ζωή η επιχείρηση, με ανασυγκρότησή της.
Επίσης, τόνισε, ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια, ώστε να αποφευχθούν όλα αυτά που γεύονται οι πτωχεύσαντες κυρίως με τη μορφή "των κορακιών" ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους πλειστηριασμούς ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι πλέον δεν θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζονται σε πλειστηριασμούς ορισμένοι και να διαθέτουν εκ νέου το αντικείμενο του πλειστηριασμού, είτε για λογαριασμό τρίτου είτε για τον πτωχεύσαντα.
Στην περίπτωση, πρόσθεσε, που θα ενεργούν ως πληρεξούσιοι θα καταθέτουν το πληρεξούσιο, ενώ ταυτόχρονα θα καταθέτουν το 1/3 της αρχικής προσφοράς ως εγγύηση.
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας τόνισε ότι « Η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου έρχεται να καλύψει μια επείγουσα, επιτακτική ανάγκη εκσυγχρονισμού ενός κλάδου του Δικαίου, ο οποίος θα προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία της αγοράς, στην εθνική οικονομία, στην αγορά εργασίας και βεβαίως στην επιχειρηματικότητα, καθιστώντας την Οικονομία - και συνεπώς και τις επιχειρήσεις - περισσότερο ανταγωνιστική».
Συμπλήρωσε δε ότι «για την κατάρτιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, έχουν ληφθεί υπόψη τα πρότυπα Πτωχευτικού Δικαίου όλων των κρατών της Ευρώπης και ιδιαίτερα εκείνα τα οποία λειτουργούν με τον πλέον επιτυχή τρόπο. Η αναμόρφωση αυτού του Πτωχευτικού Κώδικα γίνεται ύστερα από 70 χρόνια. Είναι ένα σημαντικό βήμα εξυγίανσης της επιχειρηματικότητας στην Πατρίδα μας. Και πιστεύουμε ότι και αυτό θα συμβάλει στο να γίνουν ακόμα περισσότερο, ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις μας».
Ειδικότερα, οι βασικές αρχές του νέου Πτωχευτικού Κώδικα,ανέρχονται σε επτά και είναι οι ακόλουθες :
- Αρχή πρώτη: Δίνεται προτεραιότητα στη διάσωση όσων επιχειρήσεων είναι δυνατό να διασωθούν. Ο Κώδικας προνοεί για τη διατήρησή της. Μέχρι σήμερα η πτώχευση στις περισσότερες περιπτώσεις εικονογραφείτο με το άρον-άρον ξεπούλημα των κινητών περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης από τον σύνδικο πτώχευσης (διαδικασία που ισοδυναμούσε με κανιβαλισμό επί της επιχείρησης).
- Αρχή δεύτερη: Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία στον καλόπιστο οφειλέτη που δεν πτώχευσε με δόλο, ώστε να μπορεί να αναπτύξει εξ υπαρχής οικονομική δραστηριότητα.
- Αρχή τρίτη: Αντιμετωπίζεται επιεικέστερα από ό,τι μέχρι σήμερα ο καλόπιστος οφειλέτης.Αποποινικοποιείται η μη δόλια χρεωκοπία, αδίκημα, που οδηγούσε στο εδώλιο χιλιάδες ατυχήσαντες εμπόρους καικαταργείται η προσωπική κράτηση του καλόπιστου οφειλέτη.
- Αρχή τέταρτη: Ανδεν τελεσφορήσει η προσπάθεια ανασυγκρότησης της επιχείρησης, υιοθετείται ταχύτερη πτωχευτική διαδικασία, με ελεγκτικούς μηχανισμούς, που διασφαλίζουν την άμεση ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας και τη διανομή της.
Οι διαδικασίες της ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και της διανομής του προϊόντος της στους πιστωτές επιταχύνονται κυρίως με την άμεση έναρξη της εκκαθάρισης, και με την προβλεπόμενη ταχεία εκδίκαση όλων των πτωχευτικών υποθέσεων (προσδιορισμός εντός 20 ημερών και έκδοση απόφασης εντός 15 ημερών από τη συζήτηση), και τον περιορισμό της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων. Επίσης, παύουν αυτοδικαίως μετά πάροδο 15ετίας οι εργασίες της πτώχευσης, αντί της ισχύουσας ατέρμονης παράτασης της πτωχευτικής διαδικασίας.
- Αρχή πέμπτη: Διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.
Η επιχείρηση, εκποιείται μετά από απόφαση του δικαστηρίου. Απομακρύνονται τα γνωστά «κοράκια» που αποτελούν τη μά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr