Λίγους μήνες μετά το σκηνικό ξεκαθαρίζει διαλύοντας και τις όποιες αυταπάτες στην Αθήνα. Με επιστολή συμπερασμάτων από την τελευταία σύνοδο προς τα μέλη της Ευρωομάδας ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δίνει το στίγμα για το τι σε αδρές γραμμές θα συμβεί.
Βέβαια το παζάρι αναμένεται να είναι έντονο και θα έχει έντονα γεωπολιτική χροιά. Στη ζυγαριά αναμένεται να μπουν το θέμα του χρέους, οι ιδιωτικοποιήσεις, το μοίρασμα της πίτας των κρατικών δαπανών στους μεγάλους παίκτες της ΕΕ (επιχειρήσεις από Γερμανία και Γαλλία), ο ρόλος του ΔΝΤ και των υπερατλαντικών παικτών, τα ενεργειακά στο φόντο των εξελίξεων στην Αν. Μεσόγειο αλλά και ο βαθμός γεωπολιτικής επιρροής των ισχυρών της ΕΕ στη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον η Γερμανία ικανοποιηθεί από το μίγμα της συμφωνίας «πακέτο» για όλα τα παραπάνω θα δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα αφήνει ουρές στα καθαρά μνημονιακά ζητήματα ώστε να μη δημιουργηθεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα στην Αθήνα.
Πάντως σε κάθε περίπτωση το «πέπλο εποπτείας» θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την Ελλάδα, που όπως υπενθυμίζουν γνώστες της διαπραγμάτευσης χρωστά 313,5 δισ. ευρώ, ήτοι πάνω από 177% του ΑΕΠ, κυρίως στον ESM δηλαδή σε Γερμανία και Γαλλία που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοί του.
Ήδη ο «δικός μας» Πορτογάλος πρόεδρος τη ευρωομάδας, όπως καταγράφει στην επιστολή του για τα κράτη μέλη για το άτυπο συμβούλιο της 27ης Απριλίου στη Σόφια, σημείωσε ότι για την «μελλοντική παρακολούθηση των διαρθρωτικών, οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων στην Ελλάδα, η Κομισιόν πρότεινε στο Eurogroup το εργαλείο που λέγεται ενισχυμένη επιτήρηση.» Μάλιστα το πρόγραμμα επισκέψεων των δανειστών στην Ελλάδα δε θα είναι ανά εξάμηνο, όπως προβλέπει ο κανονισμός 472/2013 αλλά ανά τρίμηνο όπου και θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά. Ξεκαθάρισε, δε, ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της δημοσιονομικής χαλάρωσης.
Επιπλέον με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων , δηλαδή, μεταρρυθμίσεων θα μπορεί η Αθήνα στη νέα μεταμνημονιακή περίοδο να λαμβάνει ανάσες για το χρέος.
Επιπλέον το πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό τα εργασιακά, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημόσια διοίκηση, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων αλλά και το καθεστώς των πτωχεύσεων θα περιγραφούν στο αναπτυξιακό σχέδιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα είναι δύσκολο να παρακαμφθούν σε περιπτώσεις που η Αθήνα θελήσει να κερδίσει «πεδία πολιτικής αυτονομίας».
Τέλος το χρονικό πλαίσιο για τη χάραξη του νέου οδικού χάρτη δηλαδή την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) είναι στενό δηλαδή ώς τη σύνοδο της 24ης Μαΐου αλλά και παγκόσμιας συμφωνίας (4η αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος, όροι μεταμνημονιακού προγράμματος) στη σύνοδο της 21ης Ιουνίου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr