Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι διαφωνίες σχετίζονται με τις γερμανικές θέσεις επί του θέματος και με το γεγονός πως το Βερολίνο θέλει να συνδέσει την απομείωση του χρέους με όρους. «Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό το μηχανισμό οι Γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας γερμανός υπουργός Οικονομιών», ανέφερε.
Ο ίδιος κάνοντας μιας ενδεικτική αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είπε πως θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ με χρήματα του ESM, την επιμήκυνση των δανείων που πήρε η Ελλάδα από την Ευρώπη στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς και τον «γαλλικό μηχανισμό» που προβλέπει ότι η επιμήκυνση του χρέους θα μεγαλώνει εφόσον δεν υπάρχει ικανοποιητική ανάπτυξη.
«Αυτό που θα πάρουμε στο χρέος θα μετατρέψει τη χώρα από μια υπερχρεωμένη χώρα που είναι μόνη της σε μια χώρα σαν την Ιταλία, την Πορτογαλία», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποπτεία τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει να ακριβολογεί και αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. Έχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση», τόνισε.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε στο σημείο αυτό πως στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων» και πως αυτό δεν θα υπάρχει μετά. «Υπάρχει τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις επισκέψεις και αυτοί λένε τέσσερις αξιολογήσεις. Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα», είπε και προσέθεσε πως μετά το πρόγραμμα οι δανειστές θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα έχουν πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα», είπε ξεκαθαρίζοντας πως οι στόχοι είναι δεδομένοι. Άφησε, όμως, ανοιχτό και ένα "παράθυρο" ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσματα.
Κατά τον ίδιο το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι καταδείχθηκε πως υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου. «Όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Τέλος, για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης είπε πως ρυθμίζει θέματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός, οι κοινωνικές δράσεις ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη στο κλείσιμο της αξιολόγησης και δεν προτίθεται να θέσει θέμα αλλαγής της συμφωνίας για τη μείωση των συντάξεων που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και πως δεν τίθεται θέμα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr