Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι «παραμένουν αναπάντητα κεντρικά ερωτήματα για το οικονομικό μέλλον της χώρας» και ότι «διατηρούνται τα παλαιά μέτωπα: οι λίγο-πολύ ομονοούντες Ευρωπαίοι εναντίον του ΔΝΤ και, εντός του Eurogroup, οι Βόρειοι εναντίον των Νοτίων».
Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας αποτελούσε προϋπόθεση για να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2015.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρωθεί, αν και τον περασμένο Ιούνιο, μετά από πιέσεις του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Ταμείο είχε αποφασίσει προκαταβολικά ότι θα διαθέσει 1,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρξει ελάφρυνση χρέους. Την οποία όμως ο Σόιμπλε πάντοτε απέρριπτε για το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος» αναφέρεται στο άρθρο.
Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα; Σύμφωνα με την ανάλυση της FAZ, «το Eurogroup δεν θα αποφασίσει ένα κλασικό κούρεμα χρέους. Αλλά ήδη από τον Μάιο του 2016 είχε κατ’ αρχήν δεσμευθεί να εξετάσει διευκολύνσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και η παράταση στις προθεσμίες αποπληρωμής, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
» Υπό συζήτηση είναι και η ανάληψη παλαιότερων δανείων του ΔΝΤ, που είχαν χορηγηθεί με υψηλά επιτόκια, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Επίσης η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει κέρδη που είχε αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
» Αλλά ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για όλα αυτά, έστω κι αν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι και ο Σόιμπλε είχε δώσει τη συγκατάθεσή του γι αυτή τη λύση πριν από δύο χρόνια. (...) Στο Eurogroup λέγεται ότι μέχρι στιγμής η γραμμή της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr