«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία αξιολόγηση για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Συνεπώς, τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει, το καθιστούν δύσκολο» τόνισε από την Ουάσινγκτον ο Τόμσεν.
Σημείωσε ότι η εφαρμογή ορισμένων μέτρων θα μπορούσε να μετατεθεί για μετά το πρόγραμμα, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος μηχανισμός, που θα το διασφαλίζει απολύτως, σημείωσε ακόμα.
Όπως και η Κριστίν Λαγκάρντ, έτσι και ο Πολ Τόμσεν πήρε αποστάσεις από τα μέτρα, που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα, σχολιάζοντας «πως το θέμα για εμάς δεν είναι να πετύχεις κάποιους φορολογικούς στόχους, αλλά πώς θα το κάνεις». Το ΔΝΤ εκτιμά πως ευρωπαϊκοί θεσμοί και Ελλάδα επέλεξαν μέτρα λιτότητας αντί για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους.
Για το χρέος είπε πως βλέπει και αυτός οριστική συμφωνία στο τέλος του προγράμματος και όχι νωρίτερα.
«Πιστεύω εάν η Ελλάδα εφαρμόσει ορθά το πρόγραμμα και εάν υπάρξει μία καλή συμφωνία για το χρέος, τότε η χώρα θα μπορεί να επιστέψει στις αγορές και να έχει μία «καλή έξοδο», πρόσθεσε κλείνοντας.
Απαντώντας για το εάν το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι θα χρειαστούν δέκα δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες, είπε ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα των «stress tests» και τότε «θα δούμε το θέμα του τι χρειάζεται» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr