Κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, πρόκειται να συνεδριάσει την Παρασκευή η λεγόμενη «Washington Group», με συμμετέχοντες τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, και τους υπουργούς Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, με θέμα την Ελλάδα, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.
Για πρώτη φορά στην εν λόγω ομάδα θα συμμετάσχει ο Όλαφ Σολτς. Ήδη την περασμένη Πέμπτη, διαπραγματευτές της Washington Group συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. Από γερμανικής πλευράς συμμετείχε ο νέος υφυπουργός Οικονομικών για ευρωπαϊκά θέματα, Γεργκ Κούκις. Υπό συζήτηση τέθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας – σωρεία πιθανών μέτρων, που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο, να σταθεί οικονομικά και πάλι μόνη στα πόδια της.
Σ’ αυτές τις προτάσεις, που αναμένεται να συζητηθούν και στη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, περιλαμβάνεται και μια επαναγορά χρεογράφων ύψους 9.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ομόλογα αυτά τα είχε αποκτήσει η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της ευρω-κρίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (SMP). Αν λοιπόν η Αθήνα τα ξεχρέωνε τώρα πρόωρα, θα εξοικονομούσε πόρους κατά τα επόμενα χρόνια, επειδή θα ξεπλήρωνε ακριβό χρέος με συμφέροντα δάνεια του ΕΜΣ. Πρόκειται για ένα καλό deal για την Αθήνα.
Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, επειδή στο πρόγραμμα βοήθειας του ΕΜΣ και στο τέλος Αυγούστου θα υπάρχουν υπόλοιπα χρήματα. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει από το πρόγραμμα άνω των 86 δισ. ευρώ μόλις λιγότερα από 46 δισ. ευρώ. Η τελευταία δόση βοήθειας αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα πράγματα εκ των έσω, θα απέμενε έτσι ένα ποσό της τάξης των 11 δισ. ευρώ, που θα έφτανε για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για πολύ καιρό. Κι επειδή έπειτα παρ΄όλα αυτά θα μείνουν χρήματα, θα μπορούσαν να διατεθούν στην Ελλάδα για την επαναγορά χρέους από την ΕΚΤ.
Το μόνο πρόβλημα είναι το εξής: Δεν συγκινούνται όλα τα στελέχη της ΕΚΤ από αυτήν την πρόταση. Η όλη συναλλαγή δηλαδή έχει το μειονέκτημα ότι εμπλέκει τους υπουργούς Οικονομικών, πράγμα που δεν συνάδει με την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δηλαδή φοβάται μήπως κατηγορηθεί γι' αυτό. Γι’ αυτό υπάρχει ένα εναλλακτικό μοντέλο, το οποίο θα συζητήσουν ο Σολτς και οι ομόλογοί του στην Ουάσιγκτον: Τα κέρδη από τους τόκους των ομολόγων θα μπορούσαν σιγά-σιγά να επιστρέφονται στην Αθήνα. Αυτό θα γίνεται μέσω του ΕΜΣ και των κρατών της Ευρωζώνης, ενώ η ΕΚΤ θα εμπλεκόταν μόνον έμμεσα.
Υπάρχουν φυλαγμένα 1,6 δισ. ευρώ παγωμένα κέρδη από τόκους, σε έναν λογαριασμό του ΕΜΣ, που σε πρώτη φάση θα μπορούσαν να απελευθερωθούν.
Τα υπόλοιπα κέρδη από τους τόκους θα μπορούσαν να καταβληθούν τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα – πράγμα που επιθυμούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά – να συνδεθεί η αποπληρωμή τους με όρους για μικρότερες ιδιωτικοποιήσεις. Ούτως ή άλλως, ένας έλεγχος μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει, αλλά θα ήταν αποτελεσματικότερος με το χρηματικό δέλεαρ….
Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση Γαλλίας και ΕΜΣ, που συνδέει την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού, καθώς και άλλες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων.
Μέχρι τώρα ο Σολτς δεν απεκάλυπτε τι θα κάνει, αλλά δεν θα μπορεί πια να το κάνει για πολύ. Ο χρόνος πιέζει. Στην Ουάσιγκτον πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη προεργασία, ώστε στο Eurogroup της Σόφιας, στις 27 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να μπορέσουν να συμφωνήσουν και να προβούν σε σαφή δήλωση για το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Αν αυτή η δήλωση βρει σύμφωνο το ΔΝΤ, τότε λίγο αργότερα – σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt – το Ταμείο θα αποφασίσει να συμμετάσχει με 1,6 δισ. ευρώ στη διάσωση της Ελλάδας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να επιλυθεί εκπληκτικά γρήγορα μια διαμάχη πολλών ετών. Μέχρι τώρα το ΔΝΤ αρνούνταν να στείλει και άλλα χρήματα στην Ελλάδα. Κι όμως, η καγκελάριος Μέρκελ κι ο τότε ΥΠΟΙΚ Σόιμπλε είχαν υποσχεθεί στη γερμανική κοινή γνώμη και στην Κ.Ο. των κομμάτων της Ένωσης ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλά το ΔΝΤ επέμενε αρχικά να υπάρξει σαφήνεια ως προς το πώς οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν τους Έλληνες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους. Χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του χρέους κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, έλεγε το ΔΝΤ και εξ αυτού η συζήτηση ήταν εδώ και τρία χρόνια αδιέξοδη,καταλήγει η Handelsblatt.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr