Δεν ήταν καλά τα νέα που ήρθαν χθες από την Ουάσινγκτον όσον αφορά στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον ρυθμό ανάπτυξης με τον οποίο θα τρέξει η ελληνική οικονομία τα επόμενα δύο χρόνια.
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% το 2018 (2,6% ήταν η φθινοπωρινή πρόβλεψη) και 1,8% το 2019 δείχνει για μια ακόμη φορά ότι το Ταμείο δεν συμμερίζεται τις θετικότερες προβλέψεις Αθήνας και Βρυξελλών σχετικά με τους ρυθμούς με τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία μέσα στην επόμενη διετία.
Πάντως, με τις προβλέψεις του το Ταμείο καταφέρνει να ασκήσει πίεση προς δύο πλευρές, τόσο προς την Αθήνα και όσο και προς τους ευρωπαίους πιστωτές.
Η πίεση προς την Αθήνα είναι ξεκάθαρη και αφορά στην επίσπευση της εφαρμογής μέτρων, φέρνοντας πιο κοντά τη μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2019, μαζί με τη μείωση στις συντάξεις.
Και αυτό χωρίς την ταυτόχρονη εφαρμογή των αντίμετρων, κάτι που η κυβέρνηση ξόρκιζε με κάθε ευκαιρία πέρυσι τέτοια εποχή, λέγοντας ότι μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν μαζί και όχι εάν προκύψει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, όπως ξεκαθάριζαν οι δανειστές.
Επιπλέον, οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ρίχνουν περισσότερο φως στο θέμα του ελληνικού χρέους, καθώς το Ταμείο αναμένεται να θέσει πιο επιτακτικά το ζήτημα, που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η διαφωνία με το Βερολίνο φαίνεται πως θα συνεχιστεί, μιας και είναι πάγια η θέση της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο έως τώρα το σχέδιο Σόιμπλε προέβλεπε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα έπρεπε να δίνονται ως αντάλλαγμα για την επίτευξη στόχων από την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση της συζήτησης για άλλη μια φορά, συνθήκη που δεν ικανοποιεί το ΔΝΤ.
Από τα λίγα που έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται πως κινείται η πολιτική και του νέου γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.
Πάντως, το ΔΝΤ είναι πιο αισιόδοξο για τον ρυθμό ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα εκτιμώντας ότι το 2023 θα τρέχει με 1,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%, γεγονός που στρώνει το δρόμο για καλύτερες προβλέψεις σε σχέση με το χρέος.
Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπσφελντ, απάντησε ως εξής: «Η συνεπής μας άποψη είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».
Το παζλ αναμένεται να συμπληρωθεί σήμερα με την ανακοίνωση των προβλέψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr