Μας δεσμεύει ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι 2022 ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «είναι εφικτό» να τηρηθεί. Όπως σημείωσε αρχίζουν να λειτουργούν τα μέτρα φοροδιαφυγής ενώ παράλληλα προς άμβλυνση των βαρών σε στοχευμένες ομάδες υπάρχει δυνατότητα για κοινωνικά παροχές.
Ωστόσο επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της συνολικής πορείας της οικονομίας της ΕΕ και των επιπτώσεων, κοινωνικών και πολιτικών που μπορεί να έχει μια πολιτική λιτότητας διαρκείας. Μόνο σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως σημείωσε, μπορεί η Ελλάδα να ζητήσει ελάφρυνση βαρών. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν επιθυμεί η Ελλάδα να φανεί ανακόλουθη σε δεσμεύσεις, την ώρα που παλεύει για έξοδο από το μνημόνιο.
«Υπάρχει συμμαχία Μακρόν Μέρκελ. Κι έχει ανοίξει μια συζήτηση, να βγάλει η Ευρώπη το πόδι από το γκάζι της λιτότητας» τόνισε και προσέθεσε: «Μέσα σε αυτό πλαίσιο μπορεί να γίνει συζήτηση κ για το δημοσιονομικό πλεόνασμα κ τον στόχο...»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης κυβέρνησης στο Βερολίνο, των προτάσεων Μακρόν για την ΕΕ (μιλάει στην επόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου) αλλά και την κατάθεση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στο φόντο του Brexit αναμένεται να φουντώσει η συζήτηση αλλά και η κόντρα ανάμεσα σε όσους ομνύουν στη δημοσιονομική πειθαρχία και όσους θέλουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για τα κράτη μέλη. Βέβαια η Γερμανική θέση δοθέντος και του γεγονότος ότι ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ θα είναι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δεν αναμένεται να αλλάξει κατά πολύ. Αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr