«Τα πρώτα νέα από το Βερολίνο λένε ότι δεν θα έχουμε πολλές αναταράξεις υψηλών τόνων» αναφέρουν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, τονίζοντας όμως ότι η Γερμανία και το λόμπυ των «σκληρών του βορρά» θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρχει προσήλωση στη μεταρρυθμιστική διαδικασία, στη δημοσιονομικής πειθαρχία και στη μη αναίρεση των μεταρρυθμίσεων που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.
Μοντέλο επιτήρησης
Παράλληλα, στη Γερμανία, σύμφωνα με κοινοτικές εκτιμήσεις, εκτιμούν ότι για την μετά το μνημόνιο εποχή θα πρέπει να διαμορφωθεί για την Ελλάδα ένα μοντέλο επιτήρησης και τήρησης δημοσιονομικών και μνημονιακών στόχων που θα στέλνει σε κάθε κατεύθυνση, «erga omnes» όπως λένε στις Βρυξέλλες, ένα σίγουρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δε θα ξανακυλήσει στο … βούρκο.
Ειδικά αν το ΔΝΤ δεν παραμείνει στο πρόγραμμα η γερμανική πλευρά αναμένεται να ζητήσει, έστω κι αν δεν προκριθεί όπως φαίνεται, η προληπτική γραμμή, μια ισχυρή ατζέντα δεσμεύσεων και επιτήρησης από την Ελλάδα στη βάση του κοινοτικού 472/2013.
«Αν δεν μπει το Ταμείο, αυτοί που δε θα το θέλουν ίσως να ζητήσουν άλλα πράγματα» τόνισε κοινοτική πηγή παραπέμποντας σε ένα αυστηρό πλαίσιο απαιτήσεων.
Μάλιστα, όπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος χτες, θα μπορούσε να υπάρξει μια διαδικασία ελέγχου της τήρησης των συμφωνηθέντων και των κανόνων από την Ελλάδα όχι κάθε έξι μήνες, όπως πχ ισχύει στην Ιρλανδία.
Είναι προφανές ότι στις Βρυξέλλες και συνολικά στην ΕΕ το πολιτικό σύστημα ακόμη έχει δρόμο ώστε να ανακτήσει την απαιτούμενη αξιοπιστία και γι' αυτό ο «κορσές» που ετοιμάζεται μάλλον θα είναι αρκετά στενός, έστω κι αν δε θα βαφτιστεί νέο πρόγραμμα.
Βρυξέλλες Αποστολή
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr