Παρουσία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης ¨Όλγας Γεροβασίλη, του Στέλιου Ράλλη, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, εκπροσώπων των κομμάτων, φορέων και οργανισμών της επιστημονικής κοινότητας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε παράλληλα ότι «ως ΤΕΕ προωθούμε το επόμενο βήμα της χώρας στις τεχνολογίες και στα δίκτυα, στεκόμενοι δίπλα στην Πολιτεία όταν το χρειάζεται, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν την επόμενη τεχνολογικά ημέρα. Με συνέπεια και αφοσίωση προωθούμε τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ώστε να μπορεί να βρει εύφορο έδαφος η επιχειρηματική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα».
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ¨Όλγας Γεροβασίλη από το βήμα του Συνεδρίου του ΤΕΕ και του ΕΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «το ελληνικό δημόσιο στα τέλη του 2018 αφήνει οριστικά πίσω το χαρτί», αναφέροντας ότι τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους υλοποιούν σειρά σημαντικών έργων ψηφιακής υποδομής, μεταξύ των οποίων την κεντρική υποδομή ανταλλαγής εγγράφων («Document Management System») μεταξύ των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές, προϋπολογισμού 22,4 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την χρήση ψηφιακών υπογραφών στο δημόσιο, η οποία ήδη προωθείται και την ηλεκτρονική διακίνηση ψηφιακά πλέον υπογεγραμμένων εγγράφων.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ Σ. Ράλλης τόνισε σχετικά κατά την ομιλία του ότι το έργο «Document Management System» στο ελληνικό δημόσιο θα καλύψει συνολικά 22.000 φορείς και θα προσφέρει εξοικονόμηση πόρων συνολικού ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Η απάντηση στις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής απαιτεί συλλογική προσπάθεια, χωρίς πολώσεις, που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν στο δημόσιο βίο» τόνισε απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο ο Νίκος Κωστόπουλος, εκπρόσωπος της ΝΔ υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας πρέπει να έχει κεντρικό στόχο την ακύρωση των κοινωνικών ανισοτήτων, ιδίως την μεγαλύτερη από αυτές, που είναι η ανεργία, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο Σπύρος Βρεττός, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι η τεχνολογική επανάσταση θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιστρέψει τις κοινωνικές ανισότητες, ιδίως στη χώρα μας την μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα που είναι η ανεργία που παρουσιάζεται στο χώρο των επιστημόνων.
Χαιρετισμό στις εργασίες του Συνεδρίου απεύθυνε ό Διευθυντής και Πρόεδρος του ΕΚΚΕ Νίκος Δεμερτζής, τονίζοντας τη σημασία της σταθερής συνεργασίας μεταξύ ΕΚΚΕ και ΤΕΕ, όπως επίσης των δύο επιστημονικών φορέων με το σύνολο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων και το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό, με κατεύθυνση το όραμα για μία βιώσιμη και ανθεκτική «έξυπνη κοινωνία», η οποία όπως τόνισε προϋποθέτει ταυτόχρονα έξυπνους πολίτες και έξυπνες τεχνολογίες αλλά και αμοιβαία συσσώρευση ανθρώπινου, κοινωνικού και θεσμικού κεφαλαίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr