Ο κ. Ράις δήλωσε με νόημα πως το ζητούμενο δεν είναι το πότε θα μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα, αλλά η βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει στην επίτευξη των στόχων της ελληνικής κυβέρνησης και στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
«Το σημαντικό δεν είναι το ημερολόγιο […] Πιστεύουμε πως [η είσοδός μας στο πρόγραμμα] θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε ο κ. Ράις. Το τρίτο Μνημόνιο εκπνέει κανονικά στα τέλη Αυγούστου. Το ΔΝΤ έως τώρα συμμετέχει στις αξιολογήσεις ως επόπτης αλλά χωρίς να παράσχει χρηματοδότηση.
Τυχόν είσοδος του ΔΝΤ στο Μνημόνιο θα μπορούσε να αυξήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα, διευκολύνοντας τη συστηματική έξοδο στις αγορές. Παράλληλα, θα ενίσχυε την εποπτεία των θεσμών όσον αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου, καταλαγιάζοντας ανησυχίες για μετα-Μνημονιακή διολίσθηση.
Στα μέσα του καλοκαιριού του Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής νέα δάνεια 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, όμως προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της βοήθειας είναι η εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων και η ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους.
Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος συνεχίζονται, με τους ευρωπαίους να προσβλέπουν σε σημαντικές αποφάσεις έως τις αρχές του καλοκαιριού.
Ο κ. Ράις απέφυγε εκ νέου να διευκρινίσει τη στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ στη μετα-Μνημόνιο εποχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο οργανισμός εστιάζει μόνο στο τρέχον πρόγραμμα.
«Δεν θα εικοτολογήσω για μία περίοδο πέρα από αυτή στην οποία εστιάζουμε», είπε, όπως είχε δηλώσει και πριν δύο εβδομάδες σε ερώτηση του ΣΚΑΪ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr