Ρέγκλινγκ: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις αγορές μόνη της.
Υπογράμμισε όμως ότι η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα, αλλά μόνο αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μακροχρόνια δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Κοστέλο: Λογικό να υπάρχει επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος
Στην υλοποίηση της νομοθεσίας που έχει εγκριθεί από την Βουλή επέστησε την προσοχή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο. «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι υπαρκτό και θα πάρει χρόνο να αντιμετωπιστεί» σημείωσε και προσέθεσε: «Η νομοθεσία έχει περάσει. Η εφαρμογή όμως είναι καθ’ οδόν. Και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Μιλώντας ρεαλιστικά, η υλοποίηση έχει πολύ δρόμο ακόμη». Εκτίμησε δε ότι ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, η επιτυχία θα μπορεί να φανεί έπειτα από 3-4 χρόνια.
Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά είναι ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη στο μέσον του πίνακα. Θέλει πολλή προσπάθεια ακόμη για να φτάσει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ». Και κατέληξε: « Είναι λογικό για την Ευρώπη να υπάρχει ένα μηχανισμούς επιτήρησης για τη επόμενη ημέρα, ώστε να υπάρχει εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, πρέπει πολύ απλά να το κάνουν».
Βίζερ: Θαύμα ότι φτάνουμε στο τέλος του προγράμματος
Την ίδια στιγμή ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ δήλωσε «Το ότι φθάνουμε στο τέλος του προγράμματος είναι μια πολύ καλή είδηση, πριν από δυόμισι χρόνια δεν πιστεύαμε ότι αυτό θα ήταν δυνατό, όμως θαύματα συμβαίνουν ακόμη και στην οικονομική πολιτική».
Σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, λέει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα στα μέσα του 2018 να υπάρξει συμφωνία για την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων μέτρων. «Τότε θα εφαρμοσθούν σε διάρκεια χρόνου που έχει να κάνει με ωριμάνσεις, που έχει να κάνει με υπερκέρδη από ομόλογα που κρατεί η κεντρική τράπεζα και με παρόμοια ζητήματα».
Για την ελληνική κυβέρνηση σημειώνει ότι υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2015, «και αυτό που είναι ουσιαστικά απαραίτητο, όταν είσαι στη νομισματική ένωση, είναι ότι πρέπει να παραμείνεις ανταγωνιστικός, πρέπει να έχεις πολιτικές που να προωθούν την ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, να μειώσεις την ανεργία των νέων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr