Ρέγκλινγκ: «Απαιτείται δέσμευση για εκσυγχρονισμό της οικονομίας»
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η Ελάδα δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις αγορές μόνη της.
Υπογράμμισε όμως και ότι η κυβέρνηση οφείλει να μην κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα, αλλά μόνο αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται μακροχρόνια δέσμευση για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.
Κοστέλο: «Λογικό να υπάρχει επιτήρηση και μετά το τέλος του προγράμματος»
Στην υλοποίηση της νομοθεσίας που έχει εγκριθεί από την Βουλή επέστησε την προσοχή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο. «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι υπαρκτό και θα πάρει χρόνο να αντιμετωπιστεί» σημείωσε και προσέθεσε: «Η νομοθεσία έχει περάσει. Η εφαρμογή όμως είναι καθ οδόν. Και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Μιλώντας ρεαλιστικά, η υλοποίηση έχει πολύ δρόμο ακόμη». Εκτίμησε δε ότι ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, η επιτυχία θα μπορεί να φανεί έπειτα από 3-4 χρόνια.
Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, ανέφερε: «Η Ελλάδα έχει αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά είναι ακόμη σε επικίνδυνη ζώνη στο μέσον του πίνακα. Θέλει πολλή προσπάθεια ακόμη για να φτάσει σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ». Και κατέληξε: « Είναι λογικό για την Ευρώπη να υπάρχει ένα μηχανισμούς επιτήρησης για τη επόμενη ημέρα, ώστε να υπάρχει εγγύηση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όλοι ξέρουν τι πρεπει να γίνει, πρεπει πολύ απλά να το κάνουν».
Σαχινίδης: Η κυβέρνηση θέλει καθαρή έξοδο για να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις
Το ερώτημα αν τα μέτρα για χρεος θα επιτρέψουν να συμφωνηθεί ένας χαμηλότερος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, έθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση επιμένει στην λεγόμενη «καθαρή έξοδο» προκειμένου να μην κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Χριστοδουλάκης: Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης
Την υιοθέτηση του μέσου όρου της ευρωζώνης στις επενδύσεις και στο δημοσιονομικό πλεόνασμα πρότεινε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης. Παράλληλα, πρότεινε να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με μία ρήτρα ανάπτυξης και όχι το αντίστροφο, καθώς όπως είπε αυτό θα καταδίκαζε την χώρα σε ρόλο αιώνιου επαίτη. Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, η ελάφρυνση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη, όσο αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης, καθώς οτιδήποτε άλλο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τόνισε δε ότι «χωρίς εθνική συνεννόηση θα μιλάμε για πολλά χρόνια ακόμη».
Αναστασόπουλος: Κίνδυνος εφησυχασμού
Στους κινδύνους εφησυχασμού στάθηκε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος. Όπως όμως είπε υπάχρχουν βάσιμες ενδείξεις για αναπτυξαικές προοπτικές το 2018.
Βέττας: 50-50 οι πιθανότητες να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, τονίζοντας ότι όπως είναι δρομολογημένα τα πράγματα σήμερα, μία «καθαρή ή μοναχική έξοδος από τα μνημόνια θα σημάνει έναν ρυθμό ανάπτυξης 2% αρχικά και υποχώρηση στο 1% στη συνέχεια και για τα επόμενα 10 χρόνια.
Ζήτησε γενναιότητα, καθαρότητα και σαφήνεια της Ευρώπης για το χρεος και σύναψη ενός συμβολαίου και μίας σχέσης ανταλλαγής ώστε να δοθεί ώθηση στην πραγματική οικονομία.
Ο κ. Βέττας κατέληξε λέγοντας ότι ο δρόμος είναι επικίνδυνος και οι πιθανότητες να μπορέσει η χώρα να πατήσει στα πόδια της ή να ξαναζητήσει βοήθεια είναι 50-50. Όπως σημείωσε μία αρνητική εξέλιξη σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι μία τραγωδία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr