Παρά το γεγονός ότι, με την εν λόγω Σύμβαση, ποινικοποείται η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων και η παράνομη απομάκρυνση ανθρώπινων οργάνων από ζωντανούς ή νεκρούς δότες και η χρήση τους για μεταμόσχευση ή άλλους σκοπούς, μόνον 17 ακόμη κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την έχουν μεν υπογράψει αλλά δεν την έχουν επικυρώσει ( Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ισπανία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland, κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επικυρώσουν και να θέσουν σε ισχύ αυτή τη Σύμβαση, υπογραμμίζοντας ότι:
"Η βρώμικη δουλειά της διακίνησης ανθρωπίνων οργάνων προκαλεί σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πρέπει να προλάβουμε και να καταπολεμήσουμε δυναμικά. Αυτά τα αδικήματα διαπράττονται συχνά από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες και έχουν πολυεθνική διάσταση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν ταχεία δράση και να συνεργαστούν αποτελεσματικά εκμεταλλευόμενοι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η σύμβαση »,
Πράγματι, με την Σύμβαση, παρέχεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για να αποτελέσει ποινικό αδίκημα η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, να κατοχυρωθεί η προστασία των θυμάτων και να εξασφαλισθεί η δίωξη των παραβατών,
Η συνθήκη προβλέπει επίσης μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας των εθνικών συστημάτων μεταμόσχευσης και της δίκαιης πρόσβασης στις μεταμοσχεύσεις. Παρέχει μια ευκαιρία για συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο με την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας και θέτει τα θεμέλια για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Συχνά συνδέεται με το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα, το οποίο εκμεταλλεύεται την ευάλωτη κατάσταση των δωρητών και αναδύεται στο πλαίσιο της αδυναμίας των χωρών να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες μεταμόσχευσης των ασθενών τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι εκτελούνται περίπου 10.000 μεταμοσχεύσεις μαύρης αγοράς κάθε χρόνο.
Παρ’ όλα αυτά, εικοσι πέντε (25) κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχουν καν υπογράψει ακόμη αυτή τη Σύμβαση κι αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr