Γράφει ο Ανδρέας Πουλόπουλος
Όπως ήταν προσδοκώμενο, δεν ήταν λίγες οι εκπλήξεις και οι αναταράξεις για την ελληνική οικονομία. O Φεβρουάριος έκανε το ντεμπούτο του με μία πολυποίκιλη ατζέντα, με αυτή να περιλαμβάνει την επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου, τις τελευταίες σημαντικές αξιολογήσεις για την οικονομία της χώρα, καθώς και το Παγκόσμιο sell-off το οποίο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο, χωρίς όμως αυτό να έχει υποστεί μεγάλες ζημίες. Ο Γενικός Δείκτης στάθηκε στο ύψος του, σεβόμενος τα τεχνικά χαρακτηριστικά, μένοντας βέβαια σε κατάσταση «χειμερίας νάρκης», έως ότου καθαρίσει αυτό το σκηνικό.
Κύριο χαρακτηριστικό του μήνα που μας πέρασε ήταν η Υψηλή Νευρικότητά του. Μολαταύτα, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βγει στις αγορές με το 7ετες ομόλογο, έχοντας ως «μαξιλαράκι» την πολύ καλή αρχή που έκανε με το ξεκίνημα του νέου έτους, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στα 3.5%. Ο υπουργός οικονομικών αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα απέδειξε πως είναι ικανή να βγει στις αγορές και να αντλήσει χρήματα ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές. Στα σχέδιά της ελληνικής πλευράς για τους επόμενους μήνες φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται η έκδοση 3τους και 10τους ομολόγου δίνοντας ηχηρά μηνύματα ανάκαμψης στις αγορές.
Επιπροσθέτως στις αρχές του έτους η S&P έδωσε το «πράσινο φως» προμηνύοντας ένα domino αναβαθμίσεων, με τη FΙTCH RATINGS να το επιβεβαιώνει, αναβαθμίζοντας την ελληνική οικονομία από “B-“ σε “B”. Προσδοκώντας δε, πως η τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε χορήγηση ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραληφθεί πως στο εσωτερικό της χώρας επικρατούν αναταράξεις κυρίως πολιτικού χαρακτήρα όπως η άμεση επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, ένα γεγονός που έχει αναστατώσει αρκετά την κοινή γνώμη καθώς επίσης και το πρόσφατο σκάνδαλο Novartis. Ο συνδυασμός αυτός λειτούργησε ανασταλτικά για το ελληνικό χρηματιστήριο ώστε να ακολουθήσει την ανοδική τάση της Ευρώπης μετά την διόρθωση που ξεκίνησε από την Αμερική. Παρόλα αυτά, σε όλο αυτό το τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η Moody’s έρχεται να κλείσει την αυλαία των αξιολογήσεων με μία εντυπωσιακά αιφνιδιαστική διπλή αναβάθμιση από Caa2 σε Β3 για την ελληνική οικονομία λειτουργώντας ως καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα καθώς επίσης και για το ελληνικό πολιτικοοικονομικό κλίμα στο σύνολό του. Ενδεικτικά σημειώνεται, πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,47% μένοντας μακριά από την απόδοση του 3,6% που είχε σημειώσει στα τέλη Ιανουαρίου με ρεκόρ 12ετίας, η απόδοση του 7ετούς διαμορφώνεται στο 4,14% και αυτή του 5ετούς στο 3,68%. Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει την επίτευξη των σημαντικών δημοσιονομικών και θεσμικών βελτιώσεων που έχει ως τώρα στο ενεργητικό της η χώρα για το τρέχων πρόγραμμα. Πιστεύει πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το 3ο πρόγραμμα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αφερεγγυότητας και πιθανού εκτροχιασμού από την φορολογική και οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο όλων αυτών των θετικών αναβαθμίσεων έρχονται να επιβεβαιώσουν την προσδοκία για επιστροφή στις αγορές.
Παρόλα αυτά, το παγκόσμιο sell-off είναι αυτό που χαρακτήρισε το Φεβρουάριο, αφού στις αρχές του μήνα παρατηρήσαμε μία παγκόσμια πτώση στις αγορές με μία αρκετά μεγάλη νευρικότητα η οποία φάνηκε και από τους επενδυτές της DEGIRO. H DEGIRO παραμένοντας σταθερά στη θέση της εξυπηρέτησε τους πελάτες της στο έπακρον σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αυτή η αναστάτωση στην αγορά επηρέασε αρνητικά τόσο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που είχαν σημειώσει εκπληκτική επίδοση στις αρχές του χρόνου όσο και τους ελληνικούς τίτλους. Μετά από αυτό το διεθνές κύμα «ξεφορτώματος» που προηγήθηκε στη Wall Street και εν συνέχεια στην Ευρώπη, ο Γενικός Δείκτης απειλήθηκε σημαντικά, δοκιμάζοντας επίπεδα χαμηλότερα των 820 μονάδων, χωρίς όμως να παραβιάζει την περιοχή των 800 μονάδων. Το επίπεδο των 820 μονάδων αποδεικνύει την ανθεκτικότητα που έχει χτιστεί γύρω από την ελληνική οικονομία αποτελώντας επίσης ένα βασικό επίπεδο συσσώρευσης το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον. Επιπλέον, ύστερα από αυτή την μικρή κατηφόρα ο ΓΔ κάλυψε πάλι μέρος των ζημιών που κατέγραψε λόγω της μεγάλης αναταραχής, φτάνοντας έως τις 843 μονάδες, επίπεδο ανακούφισης, μένοντας ευθυγραμμισμένος με την ανοδική πορεία που σημειώνουν οι μεγάλες διεθνείς αγορές μετά από αυτή την αναταραχή που σημειώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.
Εν τούτοις, οι αντιδράσεις είναι αρκετά μειωμένες ως νωχελικές, καθώς πολλοί περιμένουν να ομαλοποιηθεί αυτή η διεθνής κατάσταση στις αγορές και να γίνει πιο εμφανές το τοπίο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από τη συσσώρευση που έχει δημιουργηθεί στα παραπάνω προαναφερόμενα επίπεδα, αποτελώντας για το εγγύς μέλλον μία θετική εξέλιξη. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την ομαλή έκβαση των stress tests και από τις συζητήσεις για μία αναμενόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στον απόηχο της λήξης του 3ου Μνημονίου στα τέλη του καλοκαιριού. Αθροιστικά οι τρεις αναβαθμίσεις αποτελούν ένα στήριγμα για να δώσουν και πάλι το εναρκτήριο λάκτισμα στις ελληνικές μετοχές να παραμείνουν στην περιοχή του θετικού προσήμου, με την αξιολόγηση της Moody’s να ξεχωρίζει, αφού δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο αντίδρασης για να προεξοφληθεί το νέο από την αγορά. Παρόλα αυτά, οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν τον τελευταίο λόγο.
Στο σημείο αυτό, η DEGIRO βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων επενδυτών ακολουθώντας τον παγκόσμιο παλμό προσφέροντας χρεώσεις κατά μέσο όρο 84%* χαμηλότερες από τους ανταγωνιστές της, οι πελάτες της DEGIRO διαπραγματεύονται με το χαμηλότερο κόστος συναλλαγών σε μετοχές στην Ελλάδα. Με χαμηλό κόστος συναλλαγών, ελάχιστα τέλη και καμία ετήσια χρέωση, δεν θεωρούμε ότι η DEGIRO είναι η φθηνότερη εναλλακτική λύση για επενδύσεις, καθώς βλέπουμε τους ανταγωνιστές μας να είναι άσκοπα ακριβοί. Οι πελάτες της DEGIRO έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 60 αγορές ανά τον κόσμο, με μία μεγάλη ποικιλία δωρεάν ETF και δωρεάν πραγματικές τιμές στις ελληνικές μετοχές.
Προερχόμενη από την Ολλανδία, η DEGIRO ξεκίνησε ως χρηματιστηριακή θεσμικών επενδυτών το 2008 και άρχισε να προσφέρει υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες το 2013. Η DEGIRO είναι πλέον μια από τις πέντε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές στην Ευρώπη και έχει κερδίσει πάνω από 35 χρηματιστηριακά βραβεία από την Financial Times, την Investors Chronicle (UK) Beleggers Belangen (Ολλανδία), Investir (Γαλλία) και Handelsblatt (Γερμανία).
*Το μέσο κόστος υπολογίζεται και συγκρίνεται με 4 άλλες χρηματιστηριακές στο degiro.gr/xrewseis/.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr