Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολόγησε ότι εκεί έγινε η βασική συμφωνία για το χρέος και εκεί αποφασίστηκε στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης να δημιουργηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας για να σταθεί η χώρα χωρίς πιστοληπτική γραμμή.
«Η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης είναι τυπικό θέμα και τη Δευτέρα έρχονται οι δανειστές για να ξεκινήσει η 4η αξιολόγηση, ενώ το EwG έχει ξεκινήσει την τεχνική συζήτηση για το "γαλλικό κλειδί" που θα συνδέει την ανάπτυξη με τη ρύθμιση του χρέους».
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «κομβικό σημείο για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup». Αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να καθοριστεί η επόμενη ημέρα καθώς θα περιλαμβάνει όσα θέλει να κάνει η χώρα.
Αναφερόμενος ευρύτερα στο θέμα της Ευρώπης, εκτίμησε ότι «υπάρχει κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα και αυτό θα πρέπει να λυθεί τόσο σε επίπεδο ευρωζώνης όσο και σε επίπεδο κρατών. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα διαχέει τα οφέλη».
Ακόμα θύμισε ότι προ κρίσης υπήρχε ανάπτυξη αλλά αυτό δεν βοήθησε και συνέχισε λέγοντας πως «είχαμε τη νόσο των Ολλανδών. Κάτι που φαινομενικά φαίνεται ότι βοηθά είναι ζημιά. Είχαμε ναυτιλία, τουρισμό και εμβάσματα από Έλληνες στο εξωτερικό. Ερχόταν χρήμα στην Ελλάδα αλλά δεν ήταν ανταγωνιστικές οι εταιρείες στη μεταποίηση».
Κλείνοντας ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «Αυτό το πρόβλημα όμως καλύπτονταν. Όταν μπήκαμε στο ευρώ, έρχονταν χρήμα από τον Βορρά για να αγοράσουμε προϊόντα από αυτές τις χώρες. Ετσι, είχαμε εμπορικά ελλείμματα και φούσκωσε το χρέος. Σε όλο αυτό το διάστημα η ανισότητα παρέμεινε σταθερή παρά την «επιτυχημένη» περίοδο ανάπτυξης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr