Σε μακροσκελή συνέντευξη στο διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, ο κ. Ρέγκλινγκ εκφράζει την ικανοποίησή του για το ότι 4 από τις 5 χώρες που πήραν δάνεια από τον ESM για να ξεπεράσουν τα δημοσιονομικά τους προβλήματα μπορούν αυτοτελώς πλέον να χρηματοδοτούνται στην ελεύθερη αγορά, παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας, όπως μεταδίδει η DW.
«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο», σημειώνει ο Ρέγκλινγκ. «Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Το 2009 η χώρα είχε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, πάνω από 15% της οικονομικής της απόδοσης, αλλά το 2016 ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος, όπως της Γερμανίας».
Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι η εξυγίανση της Ελλάδας είναι βιώσιμη. «Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Επανέκτησε την ανταγωνιστικότητά της, οι μισθοί και οι συντάξεις έπεσαν από 20 μέχρι 40%, μαζί έπεσαν και οι τιμές, έτσι ώστε η χώρα να γίνει πάλι ανταγωνιστική. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επίσης μειώθηκε, διότι όχι μόνο ο τουρισμός ανθίζει, αλλά και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί. Η πρόοδος είναι σαφής και βιώσιμη. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για κούρεμα του χρέους ο Ρέγκλινγκ είναι κατηγορηματικός. «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ΄αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για το γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».
Τα σημεία στα οποία θα πρέπει η Ελλάδα να προσέξει κατά τον Κλ. Ρέγκλινγκ είναι η 'ασθενής διοίκηση', στο παράδειγμα των φορολογικών αρχών, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και αναμόρφωση του δημόσιου τομέα. «Θα ήταν κρίμα εάν οι μέχρι τώρα πρόοδοι ατονήσουν στο τέλος του προγράμματος», προσθέτει.
Οι θετικές εκτιμήσεις του Ρέγκλινγκ απεικονίζονται και στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδα από B- σε Β με θετικές προοπτικές. Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «ακόμη και με την αναβάθμιση παραμένει όμως το ρίσκο υψηλό για το ελληνικά χρεόγραφα, η χώρα βρίσκεται πέντε βαθμίδες μακριά από την ομάδα των αξιόπιστων οφειλετών.
Ωστόσο η αναβάθμιση της Αθήνας αποτελεί σημαντικό βήμα στο δρόμο επιστροφής της χώρας στις αγορές…η αύξηση των αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει και πάλι μια συζήτηση που θωρούνταν ότι είχε κλείσει. Πρόκειται για το ερώτημα πώς πρέπει να συνοδευτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με αποθέματα ρευστότητας ή με γραμμή πιστοληπτικής στήριξης από τον ESM; Είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup. (...) Από ελληνική σκοπιά η πιστολητπική γραμμή στήριξης έχει το μεγάλο μειονέκτημα ότι θα ήταν συνδεδεμένη με μεταρρυθμιστικούς όρους, γι' αυτό και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ένα μαξιλάρι ασφάλειας γύρω στα 19 δισ. ευρώ».
Την ανησυχία των Ελλήνων ξενοδόχων για την επιβολή φόρου διαμονής στους τουρίστες από 50 σεντ μέχρι 4 ευρώ, αναλόγως της κατηγορίας του ξενοδοχείου, την αύξηση του ΦΠΑ και τη μεγαλύτερη φορολόγηση των τουριστικών εσόδων περιγράφει η Handelsblatt. Σύμφωνα με την εκτίμησή του αρθρογράφου, όπως μεταδίδει η DW, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν ανακαλύψει εδώ και καιρό τον τουρισμό ως πηγή επιπλέον προσπορισμού εσόδων και από πρώτης Ιανουαρίου βάζουν το χέρι κατευθείαν στην τσέπη των τουριστών.
«Από το 2013 καταγράφεται συνεχής άνοδος των επισκεπτών που οφείλεται στο ότι την περίοδο της κρίσης οι ξενοδόχοι έριξαν το κόστος και τις τιμές τους με αποτέλεσμα να μπορούν να ανταγωνίζονται γειτονικές χώρες, όπως την Τουρκία, την Ισπανία, βαλκανικές χώρες και χώρες της βόρειας Αφρικής. Με το να αυξάνεται ωστόσο το φορολογικό βάρος τους, καταστρέφονται στην ουσία και οι καλές τιμές. Διότι στην Ελλάδα ο φόρος από τα τουριστικά έσοδα είναι της τάξης του 29%, στην Τουρκία όμως 20%, στην Κροατία 18%, για να αφήσουμε την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία όπου είναι μόνο 10%».
Ο αρθογράφος της γερμανικής εφημερίδας παραπέμπει σε τελευταίους αριθμούς από κρατήσεις μέσω διαδικτυακών τουριστικών πυλών που εμφανίζει αύξηση των κρατήσεων για την Κω τον Ιανουάριο κατά 25% και το Ηράκλειο Κρήτης κατά 8%, όμως η αύξηση για το αντίστοιχο διάστημα στην Αττάλεια της Τουρκίας έφτασε το 99%. Συμπέρασμα; Ενώ παλαιότερα η Ελλάδα μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη μείωση των τουριστών στην Τουρκία και την έλλειψη ασφάλειας στην Αίγυπτο, τώρα οι γείτονές της επανακάμπτουν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr