Το Reporter. gr ζήτησε την άποψη ξένων αναλυτών για το πόσο πιθανή είναι μία καθαρή έξοδος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί. Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ορίστηκε διπλή συνεδρίαση για την Ελλάδα, με θέμα την πορεία της τρίτης αξιολόγησης. Εκτός από τη Σύνοδο του Eurogroup θα συνεδριάσει και το συμβούλιο του ESM για το θέμα της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ.
Εν ολίγοις, οι ξένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η καθαρή έξοδος εξαρτάται απολύτως από τους όρους ελάφρυνσης του χρέους, δηλαδή από το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά και από την πορεία των τραπεζών. Ωστόσο, θεωρούν πολύ πιθανό να χρειαστεί μία συμφωνία με τους Θεσμούς, αλλά και πάλι δεν θα περιέχει αυστηρούς όρους, καθότι, όπως αναφέρουν, έχουν όλα ψηφιστεί από την παρούσα κυβέρνηση. Παράλληλα, στο πολιτικό κομμάτι, δεν “βλέπουν” εκλογές καθότι η κυβέρνηση θα θέλει να περιμένει για να εισπράξει πολιτικά τη βελτίωση της οικονομίας.
“Η δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου εξαρτάται από την ελάφρυνση του χρέους που θα προσφερθεί στην Ελλάδα”, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του κορυφαίου think tank Bruegel, Zsolt Darvas.
Μιλώντας στο Reporter. gr εκτιμά πως “εάν αυτό είναι αρκετά εκτεταμένο (με την έννοια της ουσιαστικής μείωσης της αποπληρωμής του χρέους και του κόστους των τόκων για τουλάχιστον μια δεκαετία) τότε θα ήταν δυνατή μια καθαρή έξοδος”. Ωστόσο, όπως δηλώνει δεν θα είναι πλήρως «καθαρή», διότι η ελάφρυνση του χρέους θα είναι συνδεδεμένη με συγκεκριμένους όρους, όπως η δημοσιονομική ισορροπία, στόχοι κλπ και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπογραμμίζει δε ότι “εάν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι αρκετά εκτεταμένη, τότε μια «καθαρή έξοδος» θα ήταν πολύ επικίνδυνη” και, όπως αναφέρει “θα μπορούσε να φέρει μια νέα κρίση και νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια”.
Ερωτηθείς αν βλέπει πιθανό το σενάριο πρόωρων εκλογών, απαντά ότι “συνεχίζω να το θεωρώ πολύ απίθανο” και εξηγεί “με τη βελτίωση της οικονομίας, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, πιστεύω ότι η σημερινή κυβέρνηση και η μικρή πλειοψηφία της στο κοινοβούλιο προτιμούν να περιμένουν μέχρι να βελτιωθεί η δημοτικότητά τους”.
Bank America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Bank America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο οποίος δεν “βλέπει” πρόωρες εκλογές, ωστόσο εμφανίζεται λίγο πιο απαισιόδοξος από τον αναλυτή του Bruegel. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η οικονομία βελτιώνεται, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μία αδύναμη ανάκαμψη, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη το βαθμό κατά το οποίο το ΑΕΠ κατέρρευσε τα τελευταία χρόνια. Ο τουρισμός παραμένει το “διαμάντι” της ανάκαμψης, αλλά τα άλλα τμήματα της οικονομίας παραμένουν σε ύφεση. Σύμφωνα με τον κ. Βαμβακίδη, είναι πολύ δύσκολο να δούμε ταχύτερη ανάπτυξη χωρίς οι τράπεζες να είναι σε θέση να στηρίξουν την οικονομία με ρευστότητα, η οποία απαιτεί τη μείωση των κόκκινων δανείων το συντομότερο δυνατό.
Σχετικά με την καθαρή έξοδο, υπογραμμίζει ότι αν υπάρχει ελάφρυνση του επίσημου χρέους ούτως ώστε να επιτρέψουν οι δανειστές μια λογική πορεία για το κόστος εξυπηρέτησης των επόμενων ετών, είναι δυνατή η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής. Ωστόσο, όπως αναφέρει, σε αυτό το σενάριο θα πρέπει να βρουν μια λύση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, δεδομένου της πολύ χαμηλής βαθμολογίας της Ελλάδας. Χωρίς αυτό, μπορεί να χρειαστεί κάποιου είδους συμφωνίας. Ο κ. Βαμβακίδης δηλώνει ότι “ακόμη και στην περίπτωση αυτή δεν θα περίμενα ένα “βαρύ” πρόγραμμα, καθώς όλοι οι στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί και έχουν ψηφιστεί”.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr