Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΟΚΕ, το Σχέδιο αυτό έχει στόχο να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει την βαθιά και πολυεπίπεδη κρίση που βιώνει και που δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά ενέχει στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση, επιβάλλεται όλοι οι πολίτες να σταθούμε υπεύθυνα, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, και ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλίες, που θα αποτρέπουν την περαιτέρω διολίσθηση σε εθνική απαξία και ασημαντότητα.
Η μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και κυρίως η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων τα δύο τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι θετικές εξελίξεις δεν συνιστούν μία αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στον διεθνή ανταγωνισμό.
Η ΟΚΕ, έχοντας εντοπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, πιστεύει στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού προγράμματος αναπτυξιακού προσανατολισμού. Γι’ αυτό το λόγο συνέστησε Επιτροπή Εργασίας για την καταγραφή των θέσεων όλων των παραγωγικών τάξεων και την ανάδειξη των σημείων σύγκλισης.
Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκε ένα Αναπτυξιακό Σχέδιο που αναγνωρίζει την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων, με στόχο μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από κοινωνική συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση της ανεργίας και δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης. Είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας εξωστρεφούς οικονομίας που θα βασίζεται στις επενδύσεις, τη γνώση και την καινοτομία. Επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος, η προώθηση της έρευνας και η σύνδεση της με την παραγωγή. Χρειάζεται μία δημόσια διοίκηση σύγχρονη και αποδοτική και ένα οικονομικό περιβάλλον με δυνατότητα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Τέλος, είναι αναγκαία η αντιμετώπιση της κακονομίας και της πολυνομίας και η διαμόρφωση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος. Με την παρουσίαση του σχεδίου κοινής δήλωσης για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θεωρούμε ότι παραδίδουμε στη Βουλή των Ελλήνων, σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα, τους κεντρικούς αναπτυξιακούς στόχους και τους βασικούς άξονες παρέμβασης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, των παραγωγικών τάξεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Στη βάση των παραπάνω, η ΟΚΕ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την υπεύθυνη διαβούλευση μεταξύ των μελών της, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου στη χώρα, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη συνεχή εμβάθυνση ενός ολοκληρωμένου εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με συγκεκριμένες προτάσεις ανά τομέα.
Σήμερα έχουμε πλέον το δικό μας Ε.Α.Σ. και η επιτυχημένη εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που έχουν τα δικά τους επεξεργασμένα σχέδια δημόσιας δράσης και πολιτικών προτεραιοτήτων, σημειώνει η ΟΚΕ, και καλεί την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να δείξουν έμπρακτα ότι στηρίζουν τον κοινωνικό διάλογο, ότι σέβονται τα αποτελέσματά του και ότι αξιοποιούν, προς όφελος της χώρας, τα συμφωνηθέντα μεταξύ των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων κατά το σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναγκαίων για τη χώρα αλλαγών
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr