Επιλέγοντας, για οφθαλμοφανείς λόγους, ν’ απαντήσει από κοινού στους έλληνες ευρωβουλευτές Κώστα Χρυσόγονο και Νίκο Χουντή (GUE) αλλά και στον ευρωβουλευτή της Ομάδας της ακροδεξιάς στην Ευρωβουλή MarcoZanni, ο Επίτροπος παρακάμπτει τις «ανησυχίες» τους, διαβεβαιώνοντας ότι «Όλες οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν με τη συναίνεση των ελληνικών αρχών»!
Μέσα από τις «διευκρινίσεις» που δίνει ο Μοσκοβισί, προκύπτει ότι, η ελληνική κυβέρνηση συναίνεσε στην λήψη οδυνηρών, για τον ελληνικό λαό, αποφάσεων, που λήφθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης που, όμως, δεν εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ. (!)
Απαντώντας στους τρείς ευρωβουλευτές, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος, επισημαίνει:
- Από το 2010, όταν η συσσώρευση σοβαρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών οδήγησε σε απώλεια της πρόσβασης σε χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα για το χρέος του Ελληνικού Δημοσίου, τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν κινητοποιήσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα μέσω διάφορων χρηματοδοτικών μέσων.
- Το τρέχον πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν επωφεληθεί από αυτή τη χρηματοδοτική συνδρομή και εφάρμοσαν επιτυχώς προγράμματα στήριξης της σταθερότητας.
- Ο ΕΜΣ είναι ένα ίδρυμα που δεν εμπίπτει στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Η Επιτροπή διαπραγματεύεται και παρακολουθεί το πρόγραμμα εξ ονόματος του ΕΜΣ. Ως εκ τούτου, δεν διαθέτει αυτοτελή εξουσία λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει την πλήρη τήρηση του κεκτημένου της ΕΕ και τη συνοχή με αυτό. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο Διοικητών του ΕΜΣ, το οποίο αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. Αυτοί είναι υπόλογοι απέναντι στα εθνικά τους κοινοβούλια.
- Όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί με τη συναίνεση των ελληνικών αρχών.
Οι δύο έλληνες ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς και ο ακροδεξιός συνάδελφος του, είχαν υποβάλλει, από τον Σεπτέμβριο του 2017, γραπτές ερωτήσεις προς τον Επίτροπο Μοσκοβισί, με το ίδιο πάνω-κάτω περιεχόμενο και ζητούσαν να μάθουν, για το ποιες πιθανότητες υπάρχουν, να διεκδικήσει ο ελληνικός λαός αποζημιώσεις για τα δεινά που υπέστη.
Επικαλέσθηκαν, μάλιστα, συνέντευξη του Επιτρόπου στην «CorrieredellaSera», στην οποία ο ίδιος μιλούσε για «δημοκρατικό σκάνδαλο», στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας της Ελλάδος από τους τεχνοκράτες.
Παρακάμπτοντας αυτές τις «ανησυχίες» ο Επίτροπος Μοσκοβισί, τους παραπέμπει, εμμέσως πλην σαφώς, στις ελληνικές αρχές που, όπως διαβεβαιώνει, συναίνεσαν στην αποδοχή όλων των μνημονιακών μέτρων.
Νίκος Ρούσσης-Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr