Σε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη μεταξύ του ΣΕΒ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, και του ΣΕΤΕ, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, παρουσία εκπροσώπων των Κεντρικών Τραπεζών Γερμανίας και Ελλάδας, του Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα,κ. Γενς Πλέτνερ και υψηλόβαθμων στελεχών των εμπορικών τραπεζών και της επιχειρηματικής κοινότητας των δυο κρατών ο κ. Στουρνάρας έφερε στο προσκήνιο τη γνωστή πρότασή του για δημοσιονομική χαλάρωση με παράλληλη μείωση των δαπανών του δημοσίου και προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Ουσιαστικά, ο Κεντρικός Τραπεζίτης θέτει θέμα μείωσης του Δημοσίου με παράλληλη χαλάρωση των φόρων και δημιουργία ανάσας στην αγορά. Σημειώνεται ότι με βάση και το Compliance Report (σελ 65), η Ελλάδα για να πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 θα πρέπει, εφόσον το ζητήσει το ΔΝΤ να θέσει σε ισχύ νωρίτερα (από φέτος να νομοθετηθεί για να ισχύσει για του χρόνου) τη μείωση του αφορολόγητου (από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ).
«Οι φόροι στερούν ρευστότητα από την αγορά». Αυτή ήταν η βασική αναφορά που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση της Φρανκφούρτης κάτι που αναμένεται να τεθεί και ως βασικό πολιτικό διακύβευμα εν όψει της νέας αξιολόγησης και του νέου Μεσοπρόθεσμου.
Αγορά έναντι δημοσίου
Η πολιτική σημασία της πρότασης Στουρνάρα αναδεικνύεται από το γεγονός ότι ο διοικητής της ΤτΕ συνδέει το ποσοστό μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα με τη μείωση του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Δηλαδή όποιο ποσοστό από το στόχο για τα πλεονάσματα περικοπεί, ισόποσα να μετακυλισθεί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης του δημοσίου τομέα. Κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα του πολιτικού πυρήνα της κυβέρνησης που επιμένει ότι οι δαπάνες δεν μπορεί να περικοπούν άλλο εκτός αν γίνουν απολύσεις δημοσίων ή μειώσεις συνάξεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην ομιλία του το Δεκέμβρη στον Προϋπολογισμό σχολιάζοντας τα όσα έχει πει η Νέα Δημοκρατία, που, όπως τόνισε, «προτείνει τη μείωση των φορολογικών βαρών κατά 4,19 δισεκατομμύρια ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των πρωτογενών δαπανών» τόνισε ότι «τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να περικοπούν, χωρίς να μειωθούν σημαντικά οι μισθοί και οι συντάξεις.» Η κυβέρνηση δε θέλει να το ακούει αυτό, όπως φάνηκε και στη συζήτηση του προϋπολογισμού, αλλά βέβαια οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο που ψαλιδίζουν μισθούς, ανάμεσα σε άλλους τομείς και στο δημόσιο, είναι μπροστά. Κι όλα αυτά με τον κίνδυνο εάν δε βγει το σενάριο του προϋπολογισμού να έλθουν νωρίτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Compliance Report καταγράφονται 16 προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση που συνδέονται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αναλυτικά οι Θεσμοί ζητούν να προχωρήσουν η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του 65% της ΔΕΠΑ και του 5% του ΟΤΕ μέσα στον Μάρτιο, η προώθηση του διαγωνισμού για το 35% των ΕΛΠΕ, τον Ιούνιο προγραμματίζεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ τον Ιούνιο. Επίσης στην Έκθεση αναφέρεται ότι το 2017 τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν χαμηλότερα των προβλεπόμενων (1,4 δισ. έναντι πρόβλεψης για 1,9 δισ. ευρώ), εξαιτίας των καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΘ και του 5% του ΟΤΕ. Τέλος γίνεται ειδική αναφορά στο Ελληνικό όπου λόγω καθυστερήσεων δεν εκπληρώθηκε ο στόχος για τα έσοδα ενώ τονίζεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορούν να συγκεντρωθούν ένα δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση πως θα ολοκληρωθεί το Ελληνικό.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr