Σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λισσαβόνα το 2016 οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ιχθυηρών στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 42,6 εκατ. ευρώ, με μερίδιο 2% επί του συνόλου των πορτογαλικών εισαγωγών και 22% επί των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία.
Τα ιχθυηρά αποτελούν την κυριότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών στην Πορτογαλία. Οι ελληνικές εξαγωγές αφορούν κυρίως τη νωπή τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας, είδη για τα οποία η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, κατέχοντας το 37% της πορτογαλικής αγοράς, με κύριο και μοναδικό σχεδόν ανταγωνιστή την Ισπανία, αν και τελευταία εμφανίζονται σημαντικές ποσότητες τσιπούρας και λαβρακιού προερχόμενες από την Τουρκία.
Τέλος σε ότι αφορά την τσιπούρα, η Ελλάδα κατέχει ποσοστό (σε αξία) 34% έναντι 49% της Ισπανίας σε συνολική αξία εξαγωγών 21 εκατ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές λαβρακιού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, ήτοι 15 εκατ. ευρώ έναντι 18,8 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, αλλά με εξίσου υψηλό ποσοστό διείσδυσης της τάξης του 42% (έναντι 53,4% της Ισπανίας).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr