Μέσα στο τρέχον έτος υπολογίζεται ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν οι αποφάσεις που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και το είδος της επιτήρησης της χώρας μετά τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα, μέσα στο 2018 αναμένεται να κριθούν οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.
Οι επόμενοι έξι μήνες θα καθορίσουν και το τι ακριβώς θα γίνει με τα αδιάθετα κονδύλια του τρίτου προγράμματος, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε περισσότερα από 27 δισ. ευρώ.
Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τον εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία, μεταρρυθμίσεις στα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας και την αγορά εργασίας (διαιτησία), ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ολοκλήρωση του κτηματολογίου και εξυγίανση και εκσυχρονισμό του Δημόσιου τομέα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, αν και κρίσιμο, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς εκτιμάται αύξηση των επενδύσεων αλλά και της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει γρήγορα και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr