Σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι βασικές αποφάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι της τέταρτης αξιολόγησης αφορούν κυρίως τα δημοσιονομικά, δηλαδή το κατά πόσον θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, κυρίως το 2019. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, αποφασιστικός θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ.
Αν το Ταμείο κρίνει ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 με μόνο τη μείωση των συντάξεων, θα εισηγηθεί την παράλληλη μείωση και του αφορολογήτου κατά τον επόμενο χρόνο, αντί του 2020. Η απόφαση αυτή περιπλέκεται, εφόσον το Ταμείο αποφασίσει να μη συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αλλα επιμέρους δύσκολα σημεία, όπως οι συντάξεις αναπηρίας, αλλά και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, θα απασχολήσουν επίσης τη διαπραγμάτευση, η οποία επιδιώκεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο ή Ιούνιο.
Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης θα συνδυαστεί με τη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού πλαισίου λειτουργίας της Ελλάδας, για το οποίο όλα δείχνουν ότι θα είναι κάτι περισσότερο δεσμευτικό από την «καθαρή έξοδο», χωρίς, όμως, νέο μνημόνιο.
Κρίσιμο στοιχείο θα είναι η ελάφρυνση του χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα συνδεθεί με προϋποθέσεις συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr