Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό παράγοντα όλες οι πλευρές επιδιώκουν κλείσιμο συμφωνίας και «φυγή προς τα μπρος» παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Μάλιστα τα κάποια κρίσιμα σημεία σε σχέση με τα λεγόμενα prior actions – προαπαιτούμενα θα πάνε προς συζήτηση για τον Ιανουάριο. Τότε θα γίνει μια συνολική πολιτική συμφωνία για τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και τα θέματα που θα πρέπει να κλείσουν εν όψει του κλεισίματος του προγράμματος.
Στο φόντο αυτό στις διαπραγματεύσεις σήμερα στο Χίλτον τίθενται η αναθεώρηση των προνοιακών, οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων, ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, η δημοσιονομική εποπτεία, οι παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (ωράριο φαρμακείων, ημερήσια κέντρα νοσηλείας, κλινικές), το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων ( ένταξη ΔΕΚΟ στην ΕΔΗΣ, πορεία προγράμματος με Ελληνικό, Ελευθέριος Βενιζέλος και Εγνατία), η αγορά ενέργειας και το άνοιγμα της αγοράς μεταφορών.
Συνέχεια θα υπάρξει το Σάββατο οπότε και αναμένεται να κλείσουν τα θέματα μαζί με όσα ετέθησαν όλη την εβδομάδα π.χ. τράπεζες, Δημόσιο. Η κυβέρνηση ως πολιτικό κέρδος από τη φάση αυτή της διαπραγμάτευσης «βλέπει» τη διασφάλιση ενός κουμπαρά από 340 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν το 2018 από την επισκόπηση δαπανών (spending review). Χτες συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να διατεθούν τα 240 εκατ. ευρώ. Το πού θα αποφασιστεί μετά από εσωτερική συζήτηση της κυβέρνησης αλλά και σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Οι προτάσεις είναι πολλές και έχουν να κάνουν με στήριξη των οικογενειών μέσω ενίσχυσης βρεφονηπιακών σταθμών, παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών. Επίσης επί τάπητος είναι και η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, λόγω των προσφυγικών πιέσεων, κάτι που οι θεσμοί το «ακούν» .
Στο τραπέζι σήμερα επίσης αναμένεται να πέσουν και τα ζητήματα της ΔΕΗ αλλά και της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ουσιαστικά συμφωνηθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων «1» της Μελίτης, της άδειας κατασκευής της δεύτερης, των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού και της Μεγαλόπολης «3» και «4». Αναμένεται επίσης να συζητηθεί το μέλλον των εργαζομένων στις μονάδες αυτές. Τέλος στη ΔΕΠΑ εξετάζεται η πρόταση των θεσμών για περιορισμό της συμμετοχής της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της ΕΠΑ.
Στον αντίποδα η κυβέρνηση προτείνει να αποχωρήσει από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και να αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής, εξαγοράζοντας το ποσοστό 49% της Shell.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr