Με τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η Ελλάδα έχει εξοικονομήσει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της, ύψους 10 δισ. ευρώ ετησίως ή 5,6% επί του ΑΕΠ, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, χωρίς αυτόν ή τον EFSF χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία ίσως είχαν εξαναγκαστεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη.
«Συνολικά, από το 2011 οι EFSF/ESM έχουν δώσει δάνεια σε πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία) συνολικού ύψους 273 δισ. ευρώ. Από αυτές τις χώρες οι τέσσερις αποτελούν "success story"» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την πορεία του τρίτου προγράμματος αξιολόγησης είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον έβδομο και τελευταίο χρόνο προσαρμογής. «Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις θα καταφέρει να βγει στις αγορές και να αυτοχρηματοδοτείται μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2017» πρόσθεσε.
Ήδη έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την έξοδο στις αγορές τον Ιούλιο και το swap ομολόγων τις προηγούμενες μέρες, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί σε περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο κι εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».
Σχετικά με την αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως η υψηλή ανεργία παραμένει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr