Ως απόρριψη θεωρείται η πρακτική της ρίψης στη θάλασσα ανεπιθύμητων ψαριών ή άλλων θαλάσσιων οργανισμών οι οποίοι αλιεύτηκαν τυχαία. Τα ποσοστά απορρίψεων στην ευρωπαϊκή αλιεία ποικίλουν ευρέως και κυμαίνονται από αμελητέα, σε ορισμένους τύπους παράκτιας αλιείας περιορισμένης κλίμακας, μέχρι και 70-90% των αλιευμάτων σε ορισμένους τύπους αλιείας με τράτες.
Η προτεινόμενη προσέγγιση αντιπροσωπεύει μια καινοτομία για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική. Αφορά τη θέσπιση σταδιακής απαγόρευσης των απορρίψεων για κάθε τύπο αλιείας και τον καθορισμό επιπέδων όσον αφορά τα μέγιστα αποδεκτά παρεμπίπτοντα αλιεύματα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθούν κίνητρα στον κλάδο της αλιείας να εξεύρει τρόπους τήρησης των στόχων που έχουν σχέση με τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, παρά με την επιβολή μιας σειράς μέτρων για τη ρύθμιση των εκφορτώσεων. Με λίγα λόγια, με τα κίνητρα αυτά οι αλιείς θα πρέπει να αλιεύουν μόνον ότι μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο. Η συζήτηση για την επίτευξη των στόχων αυτών θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του 2007 και οι πρώτες προτάσεις για τη θέσπιση μέτρων θα παρουσιαστούν το 2008.
Οι απορρίψεις είχαν αντιμετωπιστεί στην ΕΕ κατά το παρελθόν κυρίως μέσω μέτρων για την επιβολή κανόνων για τα αλιευτικά εργαλεία, όπως είναι τα μεγέθη των ματιών των διχτυών, η χρήση ανοιγμάτων διαφυγής ή οι ηχητικές συσκευές στα δίχτυα. Ορισμένοι τύποι αλιευτικών εργαλείων σημείωσαν σημαντική επιτυχία, αλλά η εφαρμογή και ο έλεγχος των σχετικών μέτρων παρουσιάζει ήδη προβλήματα. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να καταστεί ακόμη περισσότερο περίπλοκος.
Αντιθέτως, η Επιτροπή πιστεύει ότι ένα σύστημα διαχείρισης με βάση τα αποτελέσματα, από απόψεως μέγιστων αποδεκτών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, μαζί με την επιβολή υποχρέωσης για την εκφόρτωση όλων των αλιευόμενων ψαριών, θα δώσει ένα ισχυρό κίνητρο στους αλιείς να εξεύρουν τεχνικές λύσεις οι οποίες να είναι καταλληλότερες για τις δραστηριότητές τους. Η εφαρμογή και ο έλεγχος ενός τέτοιου συστήματος θα ήταν επίσης πολύ απλούστερος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μεταξύ των συνοδευτικών μέτρων, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται κίνητρα ενθάρρυνσης για τη βελτίωση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων, απαγορεύσεις αλιείας σε ορισμένες ζώνες και υποχρεώσεις αλλαγής του τόπου αλιείας στην περίπτωση π.χ. που παρατηρούνται συγκεντρώσεις νεαρών ψαριών.
Η ακριβής διάρθρωση ενός τέτοιου συστήματος διαχείρισης και η επίπτωσή του στα σχετικά μέτρα, όπως εκείνα που αφορούν τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα και τις ποσοστώσεις, θα χρειαστεί να τύχουν λεπτομερέστερης επεξεργασίας, καθώς και οι ρυθμίσεις που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή για την εκφόρτωση των αλιευμάτων εκείνων που απορρίπτονταν κατά το παρελθόν. Η ανακοίνωση έχει ως στόχο την έναρξη συζήτησης η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Θα καταρτιστεί ένα σχέδιο εφαρμογής σε συγκεκριμένους τύπους αλιείας και οι πρώτοι κανονισμοί για συγκεκριμένους τύπους αλιείας θα μπορούσαν να προταθούν στις αρχές τους 2008.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr