Ο νόμος πέρασε ήδη από τις αρμόδιες επιτροπές, αλλά η ψήφισή του χθες, Πέμπτη, αναβλήθηκε λόγω των τραγικών γεγονότων στην Μάνδρα Αττικής.
Με τον εν λόγω νόμο εγείρονται θέματα αντισυνταγματικότητας τόσο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των δικαιούχων του μερίσματος, όσο και τα κριτήρια επιλογής τους.
Όπως σημειώνεται στην έκθεση «δεδομένου, κατ’αρχάς ότι στην παρ. 1 αναφέρονται ως δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος, "τα οικονομικά αδύναμα πρόσωπα και ευάλωτα νοικοκυριά" προβληματισμός υφίσταται ως προς το εάν η ανωτέρω ρύθμιση συνιστά κατά το Σύνταγμα, ορισμένο, καθ’ ύλην προσδιορισμό του αντικειμένου της εξουσιοδότησης, έστω και σε γενικό πλαίσιο, συμφώνως το οποίο θα ενεργήσει η Διοίκηση προκειμένου να ρυθμίσει τα μικρότερα θέματα».
Ενώ τονίζεται πως «με την ίδια απόφαση προβλέπεται η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, καθώς και ο καθορισμός της βάσης και του τρόπου υπολογισμού, αλλά και του ακριβούς ποσού του διανεμομένου Κοινωνικού Μερίσματος, ανά κατηγορία των ως άνω δικαιούχων, με "κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής», ο καθορισμός, διά της κοινής υπουργικής απόφασης, «άλλων» κριτηρίων δεν φαίνεται να αποτελεί επιτρεπτή, κατά το Σύνταγμα, νομοθετική εξουσιοδότηση.
Ακόμα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θέτει ερωτήματα για την ενίσχυση της ΔΕΗ από το μέρισμα τονίζοντας πως αυτή πρέπει να αφορά αυστηρά μόνο τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr