Τονίζοντας πως οι πολιτικές αντιδράσεις στην Αραβική κρίση αντικατοπτρίζουν περισσότερο διμερείς προσεγγίσεις παρά μια συνεκτική κοινή προσέγγιση των προβλημάτων της περιοχής κάλεσε την Ευρώπη να συμμετάσχει στην εξεύρεση μιας ανθρωπιστικής λύσης για την αντιμετώπιση των εντάσεων της περιοχής, τη μείωση της τρομοκρατίας του ISIS αλλά και τη μείωση της ισλαμοφοβίας η οποία με την σειρά της ενισχύει τις λαϊκιστικές φυγόκεντρες τάσεις πανευρωπαϊκά.
«Η ΕΕ και τα μέλη της οφείλουν να εντάξουν τους ήδη υπάρχοντες πρόσφυγες στην κοινωνία τους αλλά και να διακόψουν την ροή περαιτέρω προσφύγων. Το κλειδί για την ισορροπία της περιοχής είναι η λύση της συριακής σύγκρουσης» εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας.
Αναφερθείς στην Ελλάδα τόνισε πως η χώρα μετά από 6 χρόνια μεταρρυθμίσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θετικών αλλαγών και το 2017 θα αποτελέσει το πρώτο έτος της ανάπτυξής της, γεγονός που διαφαίνεται ήδη από την αύξηση των εισαγωγών, των άμεσων επενδύσεων και την δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από την στενή επιτροπεία τη ΕΕ το επόμενο έτος.
Σε μια τέτοια, ευνοϊκότερη από αυτή του παρελθόντος, συγκυρία η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τον αραβικό κόσμο και μάλιστα με συγκεκριμένους τρόπους, εξήγησε ο υπουργός. Όπως εξήγησε η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου για τις εταιρείες των αραβικών χωρών στην ΕΕ, να προσφέρει τεχνογνωσία στην επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και να προμηθεύσει τις χώρες αυτές με άρτια καταρτισμένο προσωπικό.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η χώρα μας αποτελεί τον «ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που στηρίζονται στις τρεις ηπείρους (σ.σ. Ευρώπη, Ασία, Αφρική). Οι λόγοι είναι οι σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει για επενδύσεις σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, μετά και την απελευθέρωσή της αγοράς, οι υποδομές και οι κατασκευές, ο τουρισμός και τα logistics. Σε αυτό συμβάλλει, όπως είπε, και το ανταγωνιστικό πρόγραμμα χρυσής βίζας που η Ελλάδα έχει δημιουργήσει. Τέλος, όσον αφορά στις χώρες που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα ο κ. Παπαδημητρίου υπέδειξε το Κουβέιτ, την Αίγυπτο και το Ιράν, αφού σήμερα παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα συνεργασίας.
Στις λύσεις των προβλημάτων των Αραβικών περιοχών, οι οποίες θα έρθουν μόνο από την κοινή δράση της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου αναφέρθηκε η Claire Spencer, ερευνητής του προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αμερικής του Chatman House.
Χαρακτηρίζοντας το ελεύθερο εμπόριο ως κινητήρια δύναμη των αλλαγών που έχουν ήδη συντελεστεί αλλά κι αυτών που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον η κα. Spencer υπογράμμισε πως «ο μετασχηματισμός αυτός συμβαίνει ήδη και οι επαναστατικές τεχνολογίες όπως το blockchain αναμένεται σύντομα να αλλάξουν ριζικά το επιχειρείν.
Όσο για τις σχέσεις Ευρώπης και Αραβικών Χωρών η κα. Spencer ανέφερε πως πλέον οι διαφορές των δύο χωρών αρχίζουν να εξομαλύνονται και εξέφρασε την άποψη πως δεν απέχουμε πολύ από τη στιγμή που και η Ευρώπη θα έχει πράγματα να μάθει από τον Αραβικό κόσμο».
Στο μυστικό της σταθερότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αποφυγή των κρίσεων στάθηκε από πλευράς της η κα Ines Ayala Sender, Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες του Μαχρέμπ.
Αναφερθείς στα προβλήματα των Αραβικών Χωρών η κα. Sender δεν υπέδειξε αποκλειστικά αυτό των συρράξεων αλλά και αυτό της κλιματικής αλλαγής «ένα πρόβλημα παγκόσμιο το οποίο απαιτεί εξίσου την προσοχή μας αφού προκαλεί ακόμα και μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών».
Η Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της ΕΕ, όπως εξήγησε, προσπαθεί να βρει εργαλεία και όργανα που θα ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή πολιτική καλής γειτονίας αλλά και σημεία συνάντησης στα οποία Ευρώπη και Αραβικές Χώρες θα μπορέσουν μελλοντικά να συνεργαστούν.
Στις προσπάθειες ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού Κόσμου επικεντρώθηκε από πλευράς του ο Philipp Simon AndreeΔιευθυντής της Ένωσης Γερμανικών Επιμελητηρίων υπεύθυνος για τις σχέσεις Βόρειας Αμερικής - Μέσης Ανατολής. Όπως σημείωσε οι Αραβικές Χώρες δεν συνηθίζουν να μιλούν στην ΕΕ προτιμούν να απευθύνονται σε εκπροσώπους μεμονωμένων κρατών, γεγονός που πρέπει να αλλάξει. «Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής διάστασης και προώθησης των εμπορικών σχέσεων με την βοήθεια των επιμελητηρίων γι αυτό και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε κάθε φορά πολυμερώς κι όχι μονομερώς».
Την ανάγκη για οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την διασφάλιση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών υπογράμμισε από πλευράς του ο κ. Mattia Toaldo μέλος του Ευρωπαικού Συμβουλίου με εξειδίκευση στις Εξωτερικές Σχέσεις. «Θα πρέπει να ιεραρχήσουμε διαφορετικά τις προτεραιότητές μας γιατί η κίνηση των πληθυσμών είναι μέρος της οικονομίας και της πολιτικής και στόχος μας θα πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε σύνορα διαχειρίσιμα κι όχι ανοιχτά ή κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μια σαφή εικόνα της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας και της πετρελαϊκής κρίσης του 2014 έδωσε από πλευράς του ο Οικονομολόγος κ. Abdullah Al Kuwaiz προβλέποντας πως στο κοντινό μέλλον οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά.
Στις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν μέχρι και σήμερα οι πόλεμοι και οι διαφωνίες του παρελθόντος αναφέρθηκε η κα Saida Neghza, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αλγερινών Επιχειρήσεων (CGEA) , τονίζοντας πως το πλαίσιο πάνω στο οποίο οφείλουν να εδραιωθούν οι μελλοντικές συνεργασίες είναι μια σχέση win –win μεταξύ των χωρών η οποία θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, και στο δικαίωμα του ανθρώπου στη ζωή και στην ελευθερία.
«Είναι καιρός να αναβαθμίσουμε επί της ουσίας τις εμπορικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία» σημείωσε κατά την ομιλία του ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Το ζητούμενο από εδώ και στο εξής, όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, είναι η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και Αραβικού Κόσμου αλλά και η επενδυτική επανεκκίνηση της χώρας με κεφάλαια από τις Αραβικές Χώρες, μετά και την οικονομική σταθερότητα που η χώρα μας έχει επιτύχει».
Στην ανάγκη ενός διαρκούς διαλόγου για την άμβλυνση ή και την άρση των αντιπαραθέσεων αλλά και την υιοθέτηση κοινών πρακτικών αναφέρθηκε από πλευράς του ο κ. Ιωάννης Φωτεινός, CEO της Salfo & Associates S.A.. Μάλιστα ο κ. Φωτεινός κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις κοινών δράσεων, οι οποίες δεν απαιτούν χρόνο ωρίμανσης όπως εξήγησε. Μεταξύ αυτών ήταν και η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων για τον ελληνικό πολιτισμό, η εγκαθίδρυση ενός διαθρησκευτικού διαλόγου, η συμπαραγωγή ταινιών ιστορικού κι πολιτισμικού περιεχομένου, η ίδρυση σχολής αρχαίου δράματος στις αραβικές χώρες και άλλα. Κλείνοντας ο κ. Φωτεινός ευχήθηκε ο «διάλογος που έχει ξεκινήσει να οδηγήσει σε γόνιμες διαδρομές και σε βήματα προόδου».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr