Οι κανόνες αυτοί συμπληρώνουν το νομικό πλαίσιο του ΕΤΑ και έτσι τα κράτη μέλη θα μπορούν τώρα να οριστικοποιήσουν τα επιχειρησιακά προγράμματά τους και να τα υποβάλουν στην Επιτροπή για έγκριση. Το ΕΤΑ είναι το βασικό ταμείο μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη στον κλάδο της αλιείας κατά την περίοδο 2007-2013.
«Έχει ήδη τεθεί σε ισχύ όλη η αναγκαία νομοθεσία προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη χορήγησης χρηματοδοτήσεων. Προτρέπω τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν, το ταχύτερο δυνατόν, την υποβολή των εθνικών στρατηγικών τους και των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους έτσι ώστε να μην σημειωθούν καθυστερήσεις στην κατανομή των ενισχύσεων του ΕΤΑ στον κλάδο της αλιείας τους ή στους αλιείς τους», παρατήρησε ο κ. Joe Borg, Ευρωπαίος Επίτροπος Αλιείας και Ναυτιλιακών Υποθέσεων.
Το ΕΤΑ θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής όσον αφορά τη διασφάλιση βιώσιμης αλιείας. Θα στηρίξει τον κλάδο της αλιείας κατά τη φάση προσαρμογής του στόλου του έτσι ώστε να καταστεί ανταγωνιστικότερος και θα προωθήσει μέτρα για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος. Το ΕΤΑ θα βοηθήσει επίσης τους αλιείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τις προκύπτουσες αλλαγές προκειμένου να διαφοροποιήσουν την οικονομική τους βάση.
Ο κανονισμός εφαρμογής καθορίζει τις λεπτομερείς διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν από τα κράτη μέλη κατά την κατάρτιση και εφαρμογή των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που καλύπτουν:
- Λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή επιλέξιμων μέτρων στο πλαίσιο του ΕΤΑ·
- Τη διάρθρωση και το περιεχόμενο των επιχειρησιακών προγραμμάτων·
- Λεπτομερείς διατάξεις για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των επιχειρησιακών προγραμμάτων·
- Υποχρεώσεις δημοσιότητας και ενημέρωσης·
- Τις υποχρεώσεις των κρατών μελών όσον αφορά τις παρατυπίες, και
- Τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Ευθυγραμμιζόμενος με το σχέδιο δράσης του Δεκεμβρίου 2005 για την απλούστευση και βελτίωση της ΚΑλΠ, ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στην απλούστευση των χρηματοδοτικών διαδικασιών της ΚΑλΠ. Ως εκ τούτου, συγκεντρώνει όλες τις αναγκαίες νομικές διατάξεις σε ένα ενιαίο κείμενο. Στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού μέσου προσανατολισμού της αλιείας (ΧΜΠΑ), που ήταν το προηγούμενο του ΕΤΑ ταμείο χρηματοδότησης και το οποίο λειτούργησε από το 2000 έως το 2006, οι αντίστοιχες διατάξεις περιείχοντο σε εννέα χωριστούς κανονισμούς.
Το ΕΤΑ διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 3,8 δισεκατ. ευρώ σε τιμές 2004 (4,3 δισεκατ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές προσαρμοσμένες βάσει του πληθωρισμού) και η χρηματοδότηση θα διατίθεται για όλους τους κλάδους θαλάσσια αλιεία και αλιεία εσωτερικών υδάτων υδατοκαλλιέργεια, οργανώσεις παραγωγών και κλάδοι μεταποίησης και εμπορίας, καθώς επίσης και για αλιευτικές περιοχές.
Υπάρχουν πέντε βασικές προτεραιότητες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΤΑ: στήριξη του στόλου προκειμένου να προσαρμόσει την αλιευτική ικανότητα και προσπάθεια στους διαθέσιμους αλιευτικούς πόρους, παροχή στήριξης σε διάφορους κλάδους του τομέα (υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία), παροχή ενίσχυσης για ενέργειες με στόχο τη στήριξη του συλλογικού συμφέροντος του κλάδου, προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης περιοχών που εξαρτώνται από την αλιεία και παροχή τεχνικής συνδρομής στα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση της πληρωμής των ενισχύσεων.
Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να προτείνουν τον τρόπο με τον οποίο θα κατανείμουν τα κεφάλαια μεταξύ των διαφόρων αυτών προτεραιοτήτων κατά την κατάρτιση των εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων τους. Στη συνέχεια, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την έγκριση των προγραμμάτων αφού θα έχει βεβαιωθεί ότι ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Προβλέπεται ότι τα περισσότερα από τα προγράμματα αυτά θα εγκριθούν από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2007.
Η Ελλάδα την περίοδο 2007-2013 θα λάβει από το ΕΤΑ 184.795.381 ευρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr