Είναι, όμως, εφικτός αυτός ο στόχος και μάλιστα χωρίς μέτρα, όπως αφήνουν να εννοηθεί από το ΥΠΟΙΚ; Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά, καθώς ναι μεν υπάρχει θετική διάθεση από τη μεριά των θεσμών, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα.
Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στη χώρα μας για να συνεχίσουν τη δουλειά και να προετοιμάσουν το έδαφος μέχρι το τέλος Νοεμβρίου που θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχει γίνει σοβαρή προεργασία για μία σειρά από προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά και τα οποία είναι σχεδόν 70!
Αυτό είναι και το πραγματικά μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα και αυτό (στην Ελλάδα ζούμε) δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα συμβεί.
Συνεπώς, ακόμη και λίγες αστοχίες να υπάρξουν, τότε και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, αλλά παράλληλα θα μπορούσε να προκύψει και η ανάγκη λήψης μέτρων.
Είναι αλήθεια, πάντως, πως την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Ας δούμε λοιπόν τι συμφωνήθηκε με τους θεσμούς:
- Συμφωνήθηκε ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου.
- Στις συντάξεις χηρείας αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.
- Σε σχέση με το δημόσιο στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προέκυψε και αδυναμία συνεννόησης σε κάποια σημαντικά θέματα. Τέτοια είναι:
- Το κλείδωμα της μη λήψης μέτρων.
- Το πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.
- το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.
- Τα θέματα του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου με το ρόλο της ΔΕΠΑ και τις συμμετοχές της στις ΕΠΑ.
- Επίσης το θέμα με τις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων, όπου εκεί στο παζάρι φαίνεται να μπαίνουν μονάδες φιλέτα πέρα από τα παλαιά εργοστάσια που θέλει να δώσει η κυβέρνηση
- Οι πόροι (από εξοικονόμηση δαπανών) που θα στηρίξουν τα προνοιακά επιδόματα και την επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων.
Γιώργος Αλεξάκης-Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr