Βέβαια παρά το ότι σε πολλά μέτωπα επήλθε ήδη από τώρα συμφωνία μένουν κάποια ακανθώδη ζητήματα ανοιχτά. Μένει να φανεί αν κι αυτά θα κλείσουν στην πορεία. Πάντως μετά και τη σημερινή συνάντηση φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση ακόμη και στους στόχους του προσχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά και στα μεγέθη του 2017.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπ. Οικονομικών οι θεσμοί συμφωνούν ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2,8% του ΑΕΠ δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%. Δηλαδή δημιουργείται ένα «μαξιλάρι» 1,8 δισ ευρώ για την διανομή κοινωνικού μερίσματος, εφόσον κλείσουν έτσι τα νούμερα στο τέλος της χρονιάς.
Βέβαια η διανομή του μερίσματος θα κριθεί σε τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις το επόμενο διάστημα. Εκεί θα πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός ανάμεσα στη βούληση του κουαρτέτου να μην υπάρχει μια εικόνα πλειοδοσίας παροχών, αλλά στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της τη θέληση της κυβέρνησης να «κλείσει» το μάτι στο πολιτικό της κοινό.
Επίσης όπως αναφέρεται από το υπ. Οικονομικών οι θεσμοί συμφωνούν για το 2018 ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Βέβαια το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να είναι στο 2,2%.
«Μπορώ να εκτιμήσω με μεγάλη ασφάλεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2018» τόνισε από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την τρόικα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τελειώσει συζήτηση για το θέμα.
Ο ίδιος είπε ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και αυτό «φάνηκε από το γεγονός ότι οι συζητήσεις δεν είχαν μεγάλη διάρκεια.» Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα σε τέσσερις εβδομάδες, στο τέλος Νοεμβρίου. «Ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις» συμπλήρωσε. «Έχουμε πλαίσιο συμφωνίας στα περισσότερα θέματα, και συμφωνήσαμε σε δύο τα επόμενα βήματα» ανέφερε εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Τα δύο θέματα είναι η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και το δεύτερο ο ρόλος της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της, τις ΕΠΑ, όπου θα πρέπει να περιοριστεί η θέση της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφωνήθηκε αυτές τις μέρες ένα μπουκέτο θεμάτων.
- Συμφωνήθηκε ότι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες (ακόμη και για την πρώτη κατοικία) θα αρχίσουν στις 29 Νοεμβρίου.
- Στις συντάξεις χηρείας αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά από 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 το μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.
- Σε σχέση με το δημόσιο στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Επίσης, οι θέσεις για τους μόνιμους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Μετά την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων για 10 άτομα ανά Υπουργείο που θα περάσουν στη φάση αυτή. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία.
Ανοικτά πάντως παραμένουν σημαντικά θέματα. Τέτοια είναι:
- Το κλείδωμα της μη λήψης μέτρων.
- Το πού θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.
- το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.
- Τα θέματα του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου με το ρόλο της ΔΕΠΑ και τις συμμετοχές της στις ΕΠΑ.
- Επίσης το θέμα με τις πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων, όπου εκεί στο παζάρι φαίνεται να μπαίνουν μονάδες φιλέτα πέρα από τα παλαιά εργοστάσια που θέλει να δώσει η κυβέρνηση
- Οι πόροι (από εξοικονόμηση δαπανών) που θα στηρίξουν τα προνοιακά επιδόματα και την επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr