Ο λόγος το ότι όλες οι αμυντικές δαπάνες περνούν από το κόσκινο των θεσμών που τα τελευταία χρόνια έχουν ζητήσει επανειλημμένα περικοπές για τις οποίες υπάρχει σθεναρή αντίσταση από το Υπ. Άμυνας αλλά και την κυβέρνηση συνολικά.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο υπάρχει το όριο των 3,290 δισ ευρώ ως το 2021 για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκ των οποίων τα 530 εκατ. Ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Μένει συνεπώς να φανεί πώς θα εγγραφούν οι δαπάνες για την ενίσχυση της ΠΑ που πάντως η στρατιωτική ηγεσία θεωρεί απαραίτητη για να κρατηθούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη ζυγαριά ήδη από το 2015 έμπαιναν οι περικοπές στις συντάξεις με τις δαπάνες του ΥΕΘΑ. Τότε στο περίφημο πρώτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε συμφωνηθεί τελικά σε βάθος διετίας να υπάρξει περικοπή 500 εκατ. Ευρώ με τον εξορθολογισμό λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σημειώνεται ότι το επίπεδο αμυντικών δαπανών στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο για κράτος μέλος του ΝΑΤΟ κάτι που έχει τονιστεί με θετικό τρόπο από τις ΗΠΑ τόσο από τον Μπ. Ομπάμα όσο και από τον Ντ. Τραμπ αλλά έχει συναντήσει την κριτική των Ευρωπαίων.
Την ίδια ώρα λίγο πριν την 3η αξιολόγηση κοινοτικός αξιωματούχος έσπευσε να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα για μονομερείς ενέργειες στην κατεύθυνση των παροχών. «Πληρώστε τα ληξιπρόθεσμα χρέη για να βοηθήσετε και την ανάπτυξη και μην δίνετε κοινωνικό μέρισμα» ήταν η σχετική αναφορά χτες. . «Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να ξαναδούν την κατάσταση του Δεκεμβρίου του 2016 - όχι γιατί δεν έχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά γιατί δεν πρέπει να υπάρχει αναστροφή μεταρρυθμίσεων», είπε η ίδια πηγή. Επομένως, «αν έχουν επιπλέον λεφτά, καλό θα ήταν η Αθήνα να πρέπει με αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη της στο εσωτερικό» τα οποία έχουν φθάσει τα 6 δις. ευρώ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr