Κύριο «πιάτο» στο μενού των τεχνοκρατών του κουαρτέτου είναι η πορεία των εσόδων, αλλά και η πορεία εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς στις 26 Οκτωβρίου, συνεδριάζει το EuroWorking Group για να αποφασίσει ή όχι την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ που συνδέεται με τις αποπληρωμές των οφειλών αυτών.
Σε σχέση με την πορεία του προϋπολογισμού τα τεχνικά κλιμάκια θα προσπαθήσουν να δουν αν η πορεία για επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα είναι διατηρήσιμη μετά και τα τελευταία στοιχεία του προϋπολογισμού. Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για σημαντικό υπερπλεόνασμα (που αρχικά προσδιοριζόταν στα 823 εκατ. αλλά φαίνεται να αναθεωρείται προς τα κάτω κατά 300 εκ.) θα γίνει πράξη.
Σημειώνεται ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34.718 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2.290 εκατ. ευρώ ή 6,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.556 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021.Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.476 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 525 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η απόκλιση αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στις αυξημένες επιστροφές φόρων προς τους πολίτες, οι οποίες υπερέβησαν κατά 1,76 δισ. τον στόχο που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021 και δεύτερον, στην καταβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο αντί του Αυγούστου, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.
Το ΥΠΟΙΚ μάλιστα διευκρινίζει ότι οι δύο ανωτέρω παράγοντες επηρεάζουν μόνο το ταμειακό αποτέλεσμα και όχι το δημοσιονομικό, καθώς οι μεν επιστροφές φόρων είναι ουδέτερες αφού συνιστούν ισόποσες μειώσεις υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου, στην περίπτωση δε του ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2017 και οι εισπράξεις της τελευταίας δόσης που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο 2018.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου θα προσπαθήσουν να εκτιμήσουν αν είναι βάσιμες οι καθησυχαστικές αναφορές του Υπ. Οικονομικών αλλά και να δουν το κατά πόσο η φετινή εικόνα των εσόδων και της πορείας επίτευξης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να απειληθεί από την πορεία είσπραξης του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος. Επίσης θα αναλύσουν το κατά πόσο είναι διατηρήσιμη η άσπρη «τρύπα» του Ασφαλιστικού καθώς οι εισφορές βασίζονται μέχρι τώρα στα εισοδήματα του 2015. Όμως, βάσει του σχεδιασμού αναμένεται το σύστημα υπολογισμού εισφορών να «βάλει στο παιχνίδι» ως βάση το 2016 όπου δηλώθηκαν περίπου 900 εκατ. ευρώ χαμηλότερα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr