Μάλιστα ενόψει των επαφών στις ΗΠΑ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εκδοχή της Αθήνας απέναντι στο fiscal monitor του Ταμείου που προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,8% το 2017. Ο κ.Τσίπρας έκανε ειδικότερα λόγο για αισιόδοξα μηνύματα για έξοδο από την κρίση. «Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης. Και οι προβλέψεις είναι, μετά από πολλά χρόνια, αισιόδοξες», είπε, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι για θετικές εξελίξεις μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Η αίσθηση μας είναι ότι το 2017 θα κλείσει με μπροστά τον αριθμό δύο σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι μας, αυτοί που από το 2015 και μετά υποεκτιμούσαν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην αρχή της κρίσης τις υπερεκτιμούσαν, τώρα ακόμη και το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε 2,65 % ανάπτυξη. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε και παραπάνω», συνέχισε ο κ.Τσίπρας.
«Και τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Πρώτα από όλα ότι θα είμαστε και είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας και συνέχισε: «Κυρίως όμως σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να συνεννοηθούμε για ένα πράγμα. Τι ανάπτυξη θέλουμε; Θέλουμε ανάπτυξη με υψηλούς ρυθμούς αλλά και πριν από το 2008 είχαμε αναπτυξη και 3% και 4%, αλλά που πήγε αυτή η ανάπτυξη;" αναρωτήθηκε. Και ξεκαθάρισε ότι "για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι, ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, ούτε η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους.»
Μία ανάπτυξη με διάλυση των εργασιακών σχέσεων, θα είναι -είπε ο κ.Τσίπρας- ανάπτυξη άνεργη και άδικη. «Για αυτό προσθέτουμε δίπλα στη λέξη ανάπτυξη τη λέξη δίκαιη. Για μας η ανάπτυξη, ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει», τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στη διάχυση των κερδών σε όλη την κοινωνία και το σεβασμο των δικαιωμάτων.
«Είναι το δικό μας μνημόνιο αυτό, ένα θετικό μνημόνιο ,για να ξαναβρούν οι λέξεις το όνομα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο μήκος κύματος το Ταμείο
Πάντως την Τετάρτη το ΔΝΤ δημοσιοποίησε τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) με βάση τις οποίες, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα είναι 3,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπουν κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά μόλις 2,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα έβαλε πάγο στα σχέδια της Αθήνας να μοιράσει ένα γενναιόδωρο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017 προβλέποντας ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 1,7% του ΑΕΠ αντί 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Μάλιστα το 2018 το Ταμείο προτείνει αντί της ενεργοποίησης του κόφτη την προώθηση μόνιμων μέτρων όπως την επίσπευση της μείωσης αφορολόγητου και των συντάξεων με παράλληλη αναβολή των αντιμέτρων τουλάχιστον ως το 2023.
Το ενδιαφέρον είναι ότι το Ταμείο πάλι μιλά για υστέρηση στις μεταρρυθμίσεις λέγοντας ότι για το λόγο αυτό ότι τα επόμενα 4 χρόνια δεν θα ξεπεράσει η ανάπτυξη το 1%. Παράλληλα επιμένει ότι λόγω των συνθηκών αυτών θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους κάτι που το φέρνει σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr