Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την ενδιάμεσή του έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί σε επίπεδα που πλησιάζουν το 1,1%, σε αντίθεση με τα την ανάπτυξη της τάξης του 2% που προσδοκά η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για το 2018 προβλέπουν ανάπτυξη που αγγίζει το 2,5%.
Αναλυτικότερα, στο κομμάτι της έκθεσης για την Ελλάδα αναφέρεται ότι για να ισχυροποιηθούν τα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα όπως αυτά του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,8% το 2016 πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στον έλεγχο των δαπανών για τις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά το χρέος οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι παραμένει πολύ υψηλό συμπληρώνοντας ότι απαιτείται επιπλέον ελάφρυνσή του προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσομακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αγορά και κράτησαν σε υψηλό επίπεδο τα επιτόκια των ομολόγων.
Γίνεται ακόμα ειδική αναφορά στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν βάρος για τους ισολογισμούς των τραπεζών μολονότι ένα νέο πλαίσιο έχει τεθεί σε ισχύ.
Ζητείται, επίσης, η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο χαρακτηρίζεται κρίσιμο προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να μεγαλώσει η αξία της κρατικής περιουσίας. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες χαρακτηριστικά «ο δημοσιονομικός στόχος ξεπεράστηκε αλλά οι δομικές μεταρρυθμίσεις ήταν άνισες».
Τέλος οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν οτι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και θα αποτελέσει πλήγμα για τις επενδύσεις προσθέτοντας ότι ένας επιπλέον κίνδυνος είναι η μεγάλη εισροή μεταναστών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr