Ήταν, δε, ένα μέτρο αντισταθμιστικό στην αλλαγή του ασφαλιστικού και φορλογικού καθεστώτος των αγροτών και μάλιστα είχε γίνει σημαία της κυβερνητικής ρητορικής πριν λίγους μήνες. Πάντως από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δε θα ενδώσουν στις πιέσεις των δανειστών καθώς όπως τονίζουν ήταν ένα βασικό σημείο της πολιτικής που υιοθετήθηκε ώστε να συμπιεστεί το κόστος παραγωγής.
Σημειώνεται ωστόσο ότι οι θεσμοί αναφερόμενοι στο μέτρο κάνουν λόγο για μονομερή ενέργεια που δημιουργεί νέο «κενό» στα φορολογικά έσοδα που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ για την διετία 2017 - 2018. Η στάση αυτή των θεσμών δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την πορεία της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για τη μείωση του ΕΦΚ στο κρασί.
Άλλωστε το θέμα είχε τεθεί και στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ έσοδα τα οποία είχαν προβλεφθεί από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, μόλις το 1/3 ήταν αυτά που έφερε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα δημόσια ταμεία. Παράλληλα η επιβολή ΕΦΚ έχει οδηγήσει σε όργιο παράνομης διακίνησης οινοστάφυλων αλλά και κρασιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις η παράνομη διακίνηση οίνου σήμερα καλύπτει το 70% της εγχώριας κατανάλωσης. Επίσης στα νόμιμα οινοποιεία καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.
Ακόμη όμως και αυτά είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπ. Οικονομικών στο Reporter.gr, πολύτιμα καθώς πιθανή έλλειψή τους δημιουργεί ανάγκη για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα.
Κινητικότητα Βρυξελλών έναντι στο ΔΝΤ
Πάντως πέρα από το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια η πορεία εσόδων και ειδικά οι αστοχίες στο φόρο εισοδήματος απασχολούν τα τεχνικά κλιμάκια. Παράλληλα η πορεία των αλλαγών στο δημόσιο, η κατάσταση στην υγεία, ο επανυπολογισμός συντάξεων, η πορεία του υπερταμείου αλλά και η κατάσταση στο πιστωτικό σύστημα είναι τα βασικά κεφάλαια που είναι στην ατζέντα των κλιμακίων που θα αποτελέσουν τα βασικά σημεία της εισήγησής τος προς του επικεφαλής τους.
Στο μεταξύ έντονη φημολογία καταγράφεται για πιθανή επίσκεψη πριν την άφιξη του επικεφαλής του Eurogrouo Γ. Ντάισενμπλουμ αξιωματούχου της Κομισιόν στην Αθήνα. Κύριος στόχος μιας πιθανής τέτοιας κίνησης είναι η διαμόρφωση ισορροπιών εν όψει της ανακοίνωσης του σχεδίου των Βρυξελλών το οποίο προβλέπει τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ουσιαστικά μετά και την επίσκεψη Μακρόν οι καταγράφεται μια κινητικότητα που στόχος έχει την «Ευρωπαϊκοποίηση» του εποπτικού μηχανισμού. Ωστόσο το όλο σχέδιο έχει δρόμο καθώς αναμένεται και η διαμόρφωση των νέων πολιτικών δεδομένων στο Βερολίνο.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν αναβαθμισμένο ρόλο καθώς οι διαφωνίες τους με το ΔΝΤ είναι σημαντικές, ειδικά στα θέματα χρέους και τραπεζών. Αυτές οι διαφωνίες, που τελικά θα ξεκαθαρίσουν όταν θα εξελιχθεί η αξιολόγηση, φαίνεται μάλιστα ότι φρενάρουν και την αποχώρηση της Ντ. Βελκουλέσκου και την αντικατάστασή της τον Αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν, που μέχρι πρόσφατα ήταν ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στη Λευκορωσία.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr