Μέχρι το τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στα χέρια της στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν Έλληνες σε χώρες του εξωτερικού.
Μετά την ενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ ο κατάλογος των χωρών που συμμετέχουν στην παγκόσμια πλατφόρμα διευρύνεται και ήδη χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα με τις 21 χώρες που η Ελλάδα θα ανταλλάξει πληροφορίες του 2017 και μια δεύτερη λίστα με 38 χώρες που η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2018.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η λίστα των χωρών που η Ελλάδα έχει συμφωνήσει να ανταλλάξει πληροφορίες εντός του 2017 είναι: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μπόνερ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκς και Κάικος.
Επίσης οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες στην Ελβετία αλλά και στην Σιγκαπούρη, στο Μονακό, στον παναμά, στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στον Λίβανο.
Όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί δεν έχουν να ανησυχούν το παραμικρό.
Ωστόσο χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο αλλά σχεδόν με αφανισμό.
Με την απόφαση που εξέδωσε η κ. Παπανάτσιου ενεργοποιείται στην πράξη η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα με 21 χώρες εντός του τρέχοντος έτους, ενώ ταυτόχρονα οριστικοποιήθηκε η λίστα με τις 38 χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα λάβει πληροφορίες το 2018.
Επί της ουσίας οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους λογαριασμούς των ελεγχομένων και εκτός από τις πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου θα ανταλλάσσουν και πληροφορίες αναφορικά με δηλωτέο λογαριασμό για τα φορολογικά έτη από το 2016 και εξής.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται για κάθε λογαριασμό θα αφορούν:
- Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
- Τον αριθμό λογαριασμού.
- Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.
Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.
Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr