Εν όψει μάλιστα ΔΕΘ οι θεσμοί κρατούν προσεκτική στάση ώστε να «μη χαλάσουν» τη γιορτή ωστόσο περιμένουν στη γωνία για τυχόν μονομερείς κινήσεις. Άλλωστε και πέρυσι συνέβη κάτι αντίστοιχο όταν ο Πρωθυπουργός προέβη σε εξαγγελίες για ΕΝΦΙΑ και για «ασφαλιστική αμνηστία» για παλιές οφειλές. Αυτές τελικά έμειναν στα χαρτιά.
Πάντως δεν παραλείπουν να δώσουν και λαβές επιχειρημάτων στην κυβέρνηση ειδικά στην κόντρα με το ΔΝΤ, που αναμένεται και πάλι να μπει σε νέα φάση, εν όψει και της συζήτησης για νέα μέτρα. Μόνο που το Ταμείο είναι ο βασικός σύμμαχος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Έτσι αίσθηση έχει προκαλέσει ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Corriere della Sera" αναφέρθηκε σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα:
«Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας… Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή.»
Πάντως το μέτωπο με το Ταμείο φαίνεται να φουντώνει μετά και τις τοποθετήσεις στο Βήμα του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν θέλει να φύγει, ας φύγει», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». «Δεν τους χρειαζόμαστε», πρόσθεσε κατά την εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας εν όψει και της αξιολόγησης που αναμένεται να τεθεί επιτακτικά το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Πάντως στον πυρήνα της ρητορικής που αναπτύσσεται είναι αφενός η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που Ευρωπαίοι και Ταμείο έχουν άλλες προσεγγίσεις αλλά και η προωθούμενη μετατροπή του ESM σε EMF και η προώθησή του σε ρόλο ανάλογο του ΔΝΤ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.
Στο φόντο αυτό η Ελλάδα αναμένεται και πάλι να είναι ο καταλύτης εξελίξεων.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr