Παράλληλα, συνεχίζεται κανονικά ο έλεγχος στους επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2006, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούνκαι σε όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις που έχουν αρχίσει και υποβάλλουν από τις 12 Μαρτίου περισσότεροι από 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες για την περυσινή χρήση.
Απώτερος στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος αποκλίσεων και να διασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού μετά τα σημάδια «κόπωσης» που εμφάνισαν τα δημόσια έσοδα τους πρώτους μήνες του έτους.
Κριτήρια αξιολόγησης των προς έλεγχο επιχειρήσεων θα είναι η ύπαρξη μεγάλων πιστωτικών υπολοίπων ΦΠA, η ύπαρξη παραβάσεων του KBΣ ή ΦΠA, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων αλλά και το ύψος των κερδών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε επιχειρησιακή εγκύκλιό του ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Ηλίας Αργυρός, οι περιφερειακές Διευθύνσεις της ΥΠΕΕ θα πρέπει να μελετήσουν αναλυτικά όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο, προκειμένου να εστιάσουν τις ελεγκτικές προσπάθειες στις περιοχές εκείνες όπου παρατηρείται αφύσικη απόκλιση εσόδων από τον ΦΠΑ το 2007 σε σχέση με το 2006.
Προκειμένου μάλιστα να «στοχοποιηθούν» ελεγκτικά οι υποψήφιες προς έλεγχο επιχειρήσεις, η ΥΠΕΕ κατήρτισε ειδικούς πίνακες στους οποίους εμφανίζεται ανά ΔΟΥ η μεταβολή των εσόδων ΦΠΑ. Η μεταβολή είναι ομαδοποιημένη σε πέντε κατηγορίες ως εξής:
- 1η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση έως 10%.
- 2η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση από 10% έως 20%.
- 3η κατηγορία με εύρος μεταβολής αύξηση 20% και άνω.
- 4η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση έως 10%.
- 5η κατηγορία με εύρος μεταβολής υστέρηση άνω του 10%.
Μ. Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr