Ο οίκος μέχρι σήμερα αξιολογεί την ελληνική οικονομία με τη βαθμίδα "CCC", δίνοντας σταθερές προοπτικές (outlook). Η Beta AXEΠΕΥ σημειώνει ότι ο οίκος αξιολόγησης μπορεί να υιοθετήσει έναν θετικότερο τόνο στις εκτιμήσεις του, αν όχι μια πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετική από ουδέτερη.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, η Fitch αναβάθμισε το Viability Rating των ελληνικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι η κίνηση αυτή αντανακλά την βελτιωμένη ρευστότητα τους, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προχωρήσει στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στη βαθμίδα 'CCC'.
Ο οίκος είχε αναφέρει επίσης πως αναθεωρεί επί τα βελτίω την πραγματική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 2,5% και 3% για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα, από το 1,8% και 2,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Επίσης τοποθετούσε στο 2,5% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε το 2016, αρκετά υψηλότερα από τον στόχο του προγράμματος του ESM (0,5%), κάτι που οφείλεται στα υψηλότερα από τα προϋπολογισθέντα φορολογικά έσοδα. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων, σημείωνε, οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τους έμμεσους φόρους και την φορολόγηση επιχειρήσεων.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2016, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, αναμένεται να καταστήσει πιο εύκολη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος, ωστόσο ο στόχος του 3,5% που έχει τεθεί για το 2018 παραμένει πρόκληση.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, η Moody’s (στις 23/6) είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε Caa2. Ακολούθως η Standard & Poor’s αναβάθμισε (στις 21/7) μεν, τις προοπτικές της οικονομίας σε θετικές από σταθερές, όχι όμως και την πιστοληπτική της ικανότητα, την οποία διατήρησε σταθερή στο Β-.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr