Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα, με τον στόχο να αποτελεί την άντληση από 1 έως 2 δισ. ευρώ, ανάλογα την ζήτηση και το ύψος των προσφορών, καθώς και τη διασφάλιση ενός επιτοκίου χαμηλότερου από το 4,95%.
Σύμφωνα πάντως με τα όσα μεταδίδουν το Bloomberg και το Reuters αργά το πρωί της Τρίτης, οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 4,875%.
Η Ελλάδα με τη δοκιμαστική αυτή της έξοδο στις αγορές καλεί τους κατόχους ομολόγων λήξης του 2019 να τα ανταλλάξουν με μετρητά ή με ένα νέο ομόλογο λήξης 2022 και δοκιμάζει έτσι τις δυνάμεις της για μια "καθαρή" έξοδο στις αγορές μετά το πέρας του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018.
Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα θετικό χτες.
"Είναι το τέλειο timing", σχολίασε στο Bloomberg ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής κεφαλαίων στην Landesbank Berlin Investment GmbH. "Είναι μετά την εκταμίευση της δόσης, μετά την δήλωση υπέρ μιας μείωσης χρέους τον επόμενο χρόνο, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί τελικά να συμμετάσχει στη διάσωση, μετά την αξιολόγηση του S&P και ακόμα πριν η ΕΚΤ τερματίσει το QE και αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια", πρόσθεσε. Ο Roehmeyer διαθέτει ήδη ελληνικά ομόλογα και δήλωσε στο πρακτορείο ότι σκοπεύει να λάβει μέρος στη νέα έκδοση.
"Έχοντας αποτύχει να πετύχει οτιδήποτε ουσιαστικό σχετικά με τη μείωση χρέους ή με το να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα μια καθαρή έξοδος στις αγορές όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο χρόνο, σχολιάζει επίσης στο Bloomberg ο Mujtaba Rahman της Eurasia. "Αυτό είναι το πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής, το να εξετάσει τη διάθεση των αγορών, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ταμειακό μαξιλάρι πριν από το επόμενο έτος".
"Τα πάνε πολύ καλά", λέει ο Mohit Kumar, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Agricole, στο πρακτορείο. "Ψυχολογικά, τα επιτόκια είναι κάτω από τα επίπεδα που είχαν όταν βγήκαν τελευταία φορά στις αγορές. Και είναι μια καλή στιγμή να προσπαθήσουν, γιατί αν η ΕΚΤ αρχίσει το tapering μετά το καλοκαίρι, τα περιφερειακά ομόλογα θα βρεθούν υπό πίεση".
Πάντως χθες βράδυ οι εκτιμήσεις ανέφεραν ότι υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει η έκδοση με απόδοση κοντά στο 4,5% - 4,6%, χωρίς να αποκλείονται και ακόμα χαμηλότερες αποδόσεις.
Η χθεσινή πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν θετική στην έκδοση του ομολόγου, όπως φάνηκε από το ότι η απόδοση του ομολόγου λήξεως το 2019 υποχώρησε στις 5:40 το απόγευμα της Δευτέρας κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,3%, δηλαδή στο χαμηλότερό της επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 5,28%.
Μαρία Μιχάλη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr