Ως απάντηση, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει για αύριο, Τρίτη,διυπουργική Επιτροπή, με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης κ.κ. Γ. Αλογοσκούφη και Σ. Τσιτουρίδη με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα και τον πρόεδρο της Επ. Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Πιλάβιο, με σκοπό να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των ταμείων. Ας σημειωθεί ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο κ. Τσιτουρίδης ζήτησε την παραίτηση σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΑΔΥ, αφού παρέλαβε το πόρισμα του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διέταξε ο ίδιος την 1η Μαρτίου, σχετικά με την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το οποίο και απέστειλε στον Εισαγγελέα Αθηνών, που διενεργεί σχετική προκαταρκτική εξέταση.
«Μελανό» σημείο του πορίσματος φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η διακύμανση της μέσης τιμής αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων για το συγκεκριμένο ομόλογο ήταν από 99,93 έως 100,05, το ομόλογο αυτό πωλήθηκε από τη χρηματιστηριακή εταιρεία στο συγκεκριμένο ταμείο 106,75.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα, στην απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΑΔΥ δεν καταγράφονται τα όρια εντός των οποίων θα έπρεπε να κινηθούν η αγορά και η πώληση των συγκεκριμένων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συνεπώς, οι εντολές που εδόθησαν, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, στη χρηματιστηριακή εταιρεία δεν είχαν και αυτές όρια αγοράς και πώλησης.
Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε χαρακτηριστικά «να είστε βέβαιοι ότι σε όλα τα θέματα, και στη διαχείριση των αποθεματικών από τα Ταμεία, η Κυβέρνηση προχωρά και με διαφάνεια και με αποτελεσματικότητα. Εάν υπάρχουν κάπου ευθύνες στα Ταμεία, ασφαλώς θα αποδοθούν» και κατέληξε «ο αρμόδιος Υπουργός έχει ήδη επιληφθεί. Τα θεσμικά θέματα θα τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να μην υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».
Επίσης, την Παρασκευή, 16 Μαρτίου, ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι τα ταμεία δεν "παίζουν" στο Χρηματιστήριο όπου σύμφωνα με το νόμο μπορούν να επενδύουν μέχρι το 23% της περιουσίας τους. Με αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπλήρωσε, τα ομόλογα, η αγορά και η πώλησή τους δεν υπόκεινται σε έλεγχο ούτε του υπουργείου Απασχόλησης, ούτε της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ακριβώς σταμάτησε με την εγκύκλιο που εξεδόθη την προηγούμενη εβδομάδα. Σήμερα, συνέχισε, διαμορφώνουμε κανόνες διαφάνειας στη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr